Molten lava - deser z płynnym środkiem (5 składników)

przepis, molten lava, deser czekoladowy, płynny deser, ciasteczko czekoladowe


Robiłam te ciastka przynajmniej kilkanaście razy i nie mam pojęcia czemu jeszcze nie było ich na blogu. Na szczęście, Walentynki to idealny czas, żeby to nadrobić :) Ten przepis jest troszeczkę podrasowaną wersją klasyka - zamiast mąki mamy mielone migdały, zamiast masła olej kokosowy, a biały cukier jest tu podmieniony na ksylitol - cukier brzozowy. To maleńkie zmiany, które sprawiają, że ten deser jest odrobinę zdrowszy i nie wiem czy nawet nie smaczniejszy niż oryginał. Oczywiście, jeśli nie chcecie się bawić w szukanie składników typu ksylitol czy olej kokosowy - rozumiem. Użyjcie tradycyjnych składników, wyjdzie równie pyszne! W końcu przepisy to tylko propozycje, a co z nimi zrobicie to już osobna historia. Plusem mielonych migdałów jest nie tylko zmiana deseru na bezglutenowy, ale też fakt, że wolniej się ścina = dużo łatwiej jest osiągnąć płynny środek. Mam nadzieję, że spróbujecie wykonać ciacha w domowych warunkach, nawet jeśli nie wyjdzie perfekcyjnie za pierwszym razem... najgorsze co może się stać to lava cake zamieni się w intensywne, ciężkie, kremowe babeczki brownie. Nie brzmi najgorzej :D
molten lava, kaloryczność, makroskładniki

kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki:
Składniki na 6 sztuk
► gorzka czekolada [100 g / 1 tabliczka]
► jajka [2 sztuki]
► olej kokosowy [100 g]
► ksylitol [50 g / 5 łyżek]
► mielone migdały/mąka migdałowa [3 płaskie łyżki]

Przygotowanie:
  1. Rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
  2. Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
  3. Przelać przestudzoną czekoladową masę do jajek i porządnie wymieszać.
  4.  Do całości dodać mielone migdały i ponownie wymieszać.
  5. Gotową masę przelać do foremki na babeczki (najlepiej silikonowej) wysmarowanej olejem kokosowym.
  6. Wstawić do piekarnika na 180 stopni na ok. 13-15 minut (ciastka trzeba obserwować, wszystko zależy od wielkości foremek  - mogą się minimalnie różnić rozmiarem - oraz od piekarnika). Ciastko powinno być ścięte z góry, ale nadal płynne w środku. 
  7. TRIK dla początkujących: jeśli boisz się, że nie uda się upiec ciastek idealnie i dobrze wyłożyć ich na talerz bez robienia bałaganu, świetnym sposobem jest rozlanie ciasta do indywidualnych, ceramicznych foremek. Następnie, upieczone ciastko można podać właśnie w takiej foremce, wygląda to naprawdę pięknie i połowa zmartwień z głowy :)
  8. Gotowe ciacha wyjąć z pieca, przejechać nożem po brzegach foremek i bardzo delikatnie wyłożyć na talerz przekręcając formę do góry nogami.
  9. Najlepiej podawać z lodami, bitą śmietaną, kwaśnymi owocami lub oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!
przepis, molten lava, ciasteczko czekoladowe, deser czekoladowy, płynne ciastko

Etykiety: , , , , , , , , , , , ,