Najłatwiejsze bułeczki maślane (5 składników)


Nie często piekę pieczywo, ale kiedy już piekę to zwykle w weekendy i zwykle w celu jak najszybszego pożarcia póki gorące. W ciągu tygodnia uwielbiamy chleb na zakwasie z lokalnej piekarni, ale od czasu do czasu mamy ochotę na maślane bułeczki, najlepiej z domową konfiturą :) Wtedy proste przepisy są niezawodne - mamy pewność, że bułeczki nie są sztucznie nadmuchane i napompowane chemią, cały dom wypełnia zapach świeżo pieczonego chleba, a praca z tym maślanym ciastem to naprawdę sama przyjemność. Bułki są ciężkie, miękkie z chrupiącą skórką i bardzo, bardzo sycące! 
*kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki


Składniki
Składniki na 9 bułek
► mąka pszenna [500 g]
► masło [100 g / pół kostki]
► drożdże suche [7 g / 1 saszetka]
► mleko [250 ml / 1 szklanka]
► cukier [10 g / 1 łyżka]
► sól [1 łyżeczka]

Przygotowanie
  1. W rondelku podgrzać mleko, masło, cukier i sól, aż do rozpuszczenia masła (nie zagotować!).
  2. Do miski wrzucić mąkę i drożdże.
  3. Dodać przestudzone mokre składniki.
  4. Wymieszać ciasto (np. drewnianą łyżką), po czym przełożyć na stolnicę i zagniatać ok. 5-7 minut.
  5. Zagniecione ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  6. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni, a ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 części.
  7. Z każdej części uformować bułeczkę, wyłożyć wszystkie na blachę z papierem do pieczenia i posmarować wierzch mlekiem.
  8. Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut (ja piekłam dokładnie 23 minuty :)), przestudzić i zajadać!

Smacznego! 

Powiązane artykuły

2 komentarze: