Bezglutenowe, kokosowe pancakes (5 składników)


Mięciutkie, puszyste, o niezwykłej strukturze. Bez mąki, cukru, paleo, low carb, nadadzą się nawet na białkowo-tłuszczowe śniadanie dla fit ludzi! Przepis znalazłam u Laury Vitale - królowej pizzy i makaronów. W opisie przepisu nie wspomniała nic o jego niesamowitych fit właściwościach, nazywał się po prostu ,,kokosowe pancakes''... no ale spójrzcie tylko na składniki. Toż to jest genialne! A jakie dobre... Dla miłośników kokosa absolutnie obowiązkowy przepis :) PS. dużo bardziej sycące niż tradycyjne, mączne pancakes. Takie śniadanko spokojnie ,,trzyma'' przez kilka godzin.


Składniki
Składniki na 16 sztuk
► jajka [6 sztuk]
► mąka kokosowa [65 g / 1/2 szklanki]
► dowolne mleko [115 g / 1/2 szklanki]
► olej kokosowy płynny [20 g / 2 łyżki]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywno.
  3. Żółtka zmieszać z mlekiem, mąką kokosową, proszkiem do pieczenia i olejem.
  4. Delikatnie połączyć masę z ubitymi białkami.
  5. Na średnim ogniu rozgrzać małą ilość oleju kokosowego.
  6. Wyłożyć łyżką ok. 4 porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż doł wyraźnie się zetnie, a na powierzchni pojawią się nieliczne bąbelki.
  7. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.
  8. Podawać na ciepło lub zimno z owocami, miodem lub syropem klonowym.

oryginalny przepis: Laura in the Kitchen
 
Smacznego! 

Powiązane artykuły

12 komentarze:

  1. Takie pancakes to by się zjadło :) Na talerzu prezentują się wyśmienicie i pewnie równie dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo kokosowe, jak ktoś lubi to bomba <3

      Usuń
  2. Jaka piękna wieża placków! Kusisz :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie jedzenie zawsze wygląda tak smacznie, że robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy to dobrze czy nie, haha :D

      Usuń
  4. Hej, smakowicie to wygląda *.* i super, że są podane właściwości energetyczne i kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy makę kokosową można zamienić zwykłą,a olej kokosowy na zwykły olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ze zwykłej mąki to polecam placki z tego przepisu:
      http://www.wilksyty.pl/2016/07/wilcza-szkoa-gotowania-placuszki.html

      Usuń
  6. Czy można zrobić je z samych białek jaj?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) ale wiadomo że z żółtkiem trochę lepsze ;)

      Usuń