Cytrynowo-ziołowa pieczeń z indyka (6 składników)






Jeśli szukacie alternatywy do ciężkiego schabu ze śliwką czy szynki w miodzie, polecam ten lekki i świeży przepis na pieczeń z piersi indyka. Marynuje się krócej, piecze się krócej i praktycznie robi się sama. Cytryna i czosnek to mistrzowskie połączenie smaków! Do powstałego sosu można dodać kilka kropel wody i kilka kropel dobrej śmietany - kremówki, żeby stworzyć przepyszny sos ziołowy. Plus tego przepisu jest taki, że zioła możecie dobrać sami - polecam poeksperymentować z różnymi kombinacjami :)

Składniki
Składniki na 8-9 porcji
► pierś z indyka [1 szt. / niecały kilogram]
► czosnek [2 ząbki]
► cytryna [skórka otarta z 1 sztuki i sok z połówki]
► olej rzepakowy [4 łyżki]
► ulubione zioła [3 łyżeczki - u mnie po 1 łyżeczce bazylii, ziół prowansalskich i rozmarynu]
► sól [1 łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Pierś z indyka oczyścić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Wymieszać wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany) i równomiernie rozprowadzić po mięsie.
  3. Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  4. Naczynie z kurczakiem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 200 stopni. Od momentu, kiedy piekarnik się nagrzeje, piec bez przykrycia przez ok. 45-50 minut (obserwować).
  5. Po wyjęciu z pieca odstawić na 10-15 minut i pokroić w plastry.
  6. Podawać na ciepło lub zimno, z konfiturą, na kanapki czy do sałatki.

Smacznego! 

Powiązane artykuły

8 komentarze:

  1. To cudo będzie moim kulinarnym marzeniem na dziś *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. idealnie, mam indyka do zrobienia a chwilowo nie miałam już nowych pomysłów. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mam nadzieję, że będzie smakowało! :)

      Usuń
  3. Wygląda mega smakowicie, a do tego mogę przy mojej diecie przeciwgrzybiczej jeść wszystko z listy :D Także na pewno wyprobuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Cieszę się, że jednak nie musisz eliminować wszystkiego i jakieś przepisy możesz wykorzystać :)

      Usuń
  4. Drób z cytryną to świetne połączenie! Do tego odrobina tymianku lub rozmarynu isamo rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń