Dakłas / Dacquoise (7 składników)

To bez dwóch zdań najlepsze ciasto jakie potrafię zrobić i naprawdę nie wierzę, że jeszcze nie było go na blogu. Jak dla mnie jest po prostu perfekcyjne: smak, tekstura, proste składniki i łatwość przygotowania. Między spodami z bezy, z wierzchu kruchej a w środku kryjącej miękkie nadzienie, orzechy włoskie i daktyle. znajduje się krem na bazie kajmaku, mascarpone i bitej śmietany. Cudowne połączenie! Po wypróbowaniu niezliczonych przepisów na dakłas pozbierałam wszystko czego się nauczyłam i tak postała ta receptura :) Jest uproszczona, bezproblemowa w przygotowaniu i co najważniejsze - wychodzi za każdym razem. 

Składniki
Składniki na 16 kawałków
► białka jaj [6 sztuk]
► cukier [300 g]
► suszone daktyle [100 g]
► orzechy włoskie [100 g]
► mascarpone [250g]
► śmietanka 36% [200 g]
► kajmak [150 g]

Przygotowanie
  1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno (aby lepiej się ubiły można dodać małą szczyptę soli). Ubijanie białek to kluczowy krok w pieczeniu tego ciasta - właściwie jedyna rzecz o jaką można się martwić, reszta to bułka z masłem. :) Ale nie ma się czego bać - to bardzo prosta czynność, z którą każdy da sobie radę! Kiedy białka będą już sztywne powoli dodawać cukier. Finalna masa musi być biała i lśniąca, a po przeciągnięciu palca czy noża przez ubite białko, pozostały ślad nie powinien od razu zniknąć. 
  2. Posiekać daktyle i orzechy w średniej wielkości kawałki, takie, żeby dobrze wkomponowały się w bezę. Wymieszać posiekane daktyle z orzechami tak, aby daktyle nie skleiły się ze sobą w cieście. Wmieszać połowę przygotowanych bakalii delikatnie w ubitą masę z białek.
  3.  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
  4. Na blaszce do pieczenia uformować dwa podłużne prostokąty mniej więcej równej wielkości. Jeśli macie dwie blachy, mogą to być blaty okrągłe, ja z oszczędności miejsca zwykle piekę prostokątne na jednej blaszce.
  5. Gotową blachę wstawić do piekarnika, grzanie góra dół, i zmniejszyć grzanie do 140 stopni. Piec przez 90 minut (jeśli używacie dwóch blaszek polecam przełożyć je z góry na dół między sobą po godzinie, żeby równomiernie się upiekły).
  6. Po upływie tego czasu bezy powinny być perfekcyjnie wysuszone, można je wyjąć i ostudzić.
  7. W osobnej misce wymieszać mascarpone i masę kajmakową. Śmietankę ubić i dodać do masy. Gdy będzie gładka, dodać resztę daktyli i orzechów.
  8. Nałożyć krem na jeden ostudzony blat i przykryć drugim.
  9. Górę ciasta opcjonalnie można udekorować ciemnym kakao i cukrem pudrem.

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , , , ,