Dakłas / Dacquoise (7 składników)

To bez dwóch zdań najlepsze ciasto jakie potrafię zrobić i naprawdę nie wierzę, że jeszcze nie było go na blogu. Jak dla mnie jest po prostu perfekcyjne: smak, tekstura, proste składniki i łatwość przygotowania. Między spodami z bezy, z wierzchu kruchej a w środku kryjącej miękkie nadzienie, orzechy włoskie i daktyle. znajduje się krem na bazie kajmaku, mascarpone i bitej śmietany. Cudowne połączenie! Po wypróbowaniu niezliczonych przepisów na dakłas pozbierałam wszystko czego się nauczyłam i tak postała ta receptura :) Jest uproszczona, bezproblemowa w przygotowaniu i co najważniejsze - wychodzi za każdym razem. 

Składniki
Składniki na 16 kawałków
► białka jaj [6 sztuk]
► cukier [300 g]
► suszone daktyle [100 g]
► orzechy włoskie [100 g]
► mascarpone [250g]
► śmietanka kremówka [200 g]
► kajmak [150 g]

Przygotowanie
  1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno (aby lepiej się ubiły można dodać małą szczyptę soli). Ubijanie białek to kluczowy krok w pieczeniu tego ciasta - właściwie jedyna rzecz o jaką można się martwić, reszta to bułka z masłem. :) Ale nie ma się czego bać - to bardzo prosta czynność, z którą każdy da sobie radę! Kiedy białka będą już sztywne powoli dodawać cukier. Finalna masa musi być biała i lśniąca, a po przeciągnięciu palca czy noża przez ubite białko, pozostały ślad nie powinien od razu zniknąć. 
  2. Posiekać daktyle i orzechy w średniej wielkości kawałki, takie, żeby dobrze wkomponowały się w bezę. Wymieszać posiekane daktyle z orzechami tak, aby daktyle nie skleiły się ze sobą w cieście. Wmieszać połowę przygotowanych bakalii delikatnie w ubitą masę z białek.
  3.  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
  4. Na blaszce do pieczenia uformować dwa podłużne prostokąty mniej więcej równej wielkości. Jeśli macie dwie blachy, mogą to być blaty okrągłe, ja z oszczędności miejsca zwykle piekę prostokątne na jednej blaszce.
  5. Gotową blachę wstawić do piekarnika, grzanie góra dół, i zmniejszyć grzanie do 140 stopni. Piec przez 90 minut (jeśli używacie dwóch blaszek polecam przełożyć je z góry na dół między sobą po godzinie, żeby równomiernie się upiekły).
  6. Po upływie tego czasu bezy powinny być perfekcyjnie wysuszone, można je wyjąć i ostudzić.
  7. W osobnej misce wymieszać mascarpone i masę kajmakową. Śmietankę ubić i dodać do masy. Gdy będzie gładka, dodać resztę daktyli i orzechów.
  8. Nałożyć krem na jeden ostudzony blat i przykryć drugim.
  9. Górę ciasta opcjonalnie można udekorować ciemnym kakao i cukrem pudrem.

Smacznego! 

Powiązane artykuły

40 komentarze:

  1. o matko! ale bomba! i kaloryczna i na pewno smakowa! poproszę!!! mam kajmak, chyba nam taka zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak liczyłam kalorie, to na normalny kawałek wychodzi niecałe 300 kcal... Chyba, że zjemy pół ciasta, wtedy jest problem :P

      Usuń
  2. O kurczaczki! Wygląda obłędnie! I na pewno zawita u mnie na stole w niedalekiej przyszłości. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja generalnie nie, ale w tym cieście <3 _ <3

      Usuń
  4. Wow, ale cudo! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bezy upieczonej nie wyjmuje sie z piekarnika , pozostawia sie wewnątrz z uchylonymi drzwiczkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nawet nie wiedziałam, na co to wpływa? Zawsze wyjmowałam bezę po upieczeniu i zawsze wychodziła idealnie, a robiłam to ciasto miliony razy :)

      Usuń
  6. To ciasto to czysta rozpusta :) Wyszło idealnie ! Jedyne co mnie "razi" to to "s" w polskim "dakłas", bo jako filolog francuski jestem mega zboczona na tym punkcie i wiem, że wymawia się to przez "z". Ale to drobiazg, postrzelonej romanistki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rozumiem doskonale, ja po hiszpańskiej :D Też mnie krew zalewa jak słyszę tortilla przez polskie ll. Ale jak napiszę dakłaz to nikt nie będzie wiedział o co cho :(

      Usuń
  7. nie kaman tego z rozłożeniem połówek bezy na blaszce....jakie są wymiary tego ciasta? może będzie mi łatwiej to pojąć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sytuacja wygląda tak - jeśli masz 2 blaszki to możesz je obie wyłożyć papierem do pieczenia i z piany uformować dwa okręgi o podobnej wielkości , po jednym na każdej z blaszek (bardziej dokładni mogą odrysować np. tortownicę czy talerz na papierze, żeby okręgi były równe). Takie spody pieczesz jak w przepisie i wychodzi piękny, okrągły tort. Jeśli jesteś takim leniwym paskudztwem jak ja lub masz jedną blachę i nie chcesz piec bezy przez 3 godziny, wykładasz blachę papierem i bezę wykładasz w kształcie podłużnych prostokątów (na jednej blaszce obok siebie. Nie wiem czy to pomogło, coś nie umiem przelać myśli na ,,papier''. Chyba rozrysuję jakiś schemacik w photoshopie. :D

      Usuń
  8. A co mi powiesz gdy dodałam daktyle i orzechy do masy białkowe zrobiła się zupa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dobrze ubitej piany nie ma prawa zrobić się zupa. Może za krótko ubijałaś?

      Usuń
  9. Ja lubię ciasta, które zawierają w sobie mascarpone. Ale powiem szczerze jeszcze nigdy nie słyszałam o takim cieście. Trzeba jednak nadrobić zaległości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, koniecznie! Ja pierwszy raz jadłam w cukierni Sowa <3

      Usuń
  10. Ile dni przed impreza moge zrobic to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej dzień przed i na noc do lodówki. Wcześniej bym nie ryzykowała przez dodatek bitej śmietany.

      Usuń
  11. czy bezy można przygotować dzień wcześniej? Czy ciasto wtedy nadal będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! :) Często tak robię. Warto w ogóle przed podaniem włożyć ciasto do lodówki, krem się fajnie przegryzie i zetnie, smaki się połączą. Bezie się nic nie stanie :)

      Usuń
  12. Omg:) Dawno mnie tu nie było, zajrzałam i od razu mi się zachciało niezdrowych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraaaaszam, poprawię się na pewno :)

      Usuń
  13. Beza nigdy nie była moją kochanką, ale ni8e zaprzeczam, że to piękna dama, zwłaszcza w takim wydaniu *-*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda zniewalająco, juz niedlugo zawita na moim stole ����

    OdpowiedzUsuń
  15. Dałam za dużo kajmaku... meeeega slodkie! Ale zrobię jeszcze raz z pewnością! Bedzie w moim zeszycie z ciastami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo kajmaku? Niemożliwe, żeby dać za dużo kajmaku haha :D UWIELBIAM kajmak <3 Mam nadzieję, że smakowało mimo wszystko :)

      Usuń
  16. Jakie wymiary ma tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robię nigdy w tortownicy, jeśli już piekę okrągłe to wychodzi ok 23-25 cm średnicy.

      Usuń
  17. Ja piekę to pyszne ciasto już jakiś czas I znika ze stołu W mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie czy ta pyszność jest w 100% bez glutenowe ponieważ mam w rodzinie osobę która jej nie toleruje ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo bym chciała zrobić ale czy ciasto wytrzyma 1,5 h drogi w samochodzie? Niby mało stopni ma być na święta ...

    OdpowiedzUsuń
  20. Tez robie i uważam że jest obłędnie dobre! Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak wyłączyć ten pasek popularnych postów? Nie widzę dobrze przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj otworzyć w innej przeglądarce niż Internet Explorer :)

      Usuń
  22. To ulubione ciasto mojej mamy. Siostra przywoziła jej od Sowy, bo w naszym mieście nie ma. A ja dzięki Tobie zaskoczyłam mamę na jej imieniny. Wspaniały przepis, idealnie wyszedł. Bardzo dziękuję😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę :) Dziękuję za komentarz, jest mi przemiło! Pozdrowienia dla Ciebie i Mamy!

      Usuń