Dakłas / Dacquoise (7 składników)

To bez dwóch zdań najlepsze ciasto jakie potrafię zrobić i naprawdę nie wierzę, że jeszcze nie było go na blogu. Jak dla mnie jest po prostu perfekcyjne: smak, tekstura, proste składniki i łatwość przygotowania. Między spodami z bezy, z wierzchu kruchej a w środku kryjącej miękkie nadzienie, orzechy włoskie i daktyle. znajduje się krem na bazie kajmaku, mascarpone i bitej śmietany. Cudowne połączenie! Po wypróbowaniu niezliczonych przepisów na dakłas pozbierałam wszystko czego się nauczyłam i tak postała ta receptura :) Jest uproszczona, bezproblemowa w przygotowaniu i co najważniejsze - wychodzi za każdym razem. 

Składniki
Składniki na 16 kawałków
► białka jaj [6 sztuk]
► cukier [300 g]
► suszone daktyle [100 g]
► orzechy włoskie [100 g]
► mascarpone [250g]
► śmietanka 36% [200 g]
► kajmak [150 g]

Przygotowanie
  1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno (aby lepiej się ubiły można dodać małą szczyptę soli). Ubijanie białek to kluczowy krok w pieczeniu tego ciasta - właściwie jedyna rzecz o jaką można się martwić, reszta to bułka z masłem. :) Ale nie ma się czego bać - to bardzo prosta czynność, z którą każdy da sobie radę! Kiedy białka będą już sztywne powoli dodawać cukier. Finalna masa musi być biała i lśniąca, a po przeciągnięciu palca czy noża przez ubite białko, pozostały ślad nie powinien od razu zniknąć. 
  2. Posiekać daktyle i orzechy w średniej wielkości kawałki, takie, żeby dobrze wkomponowały się w bezę. Wymieszać posiekane daktyle z orzechami tak, aby daktyle nie skleiły się ze sobą w cieście. Wmieszać połowę przygotowanych bakalii delikatnie w ubitą masę z białek.
  3.  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
  4. Na blaszce do pieczenia uformować dwa podłużne prostokąty mniej więcej równej wielkości. Jeśli macie dwie blachy, mogą to być blaty okrągłe, ja z oszczędności miejsca zwykle piekę prostokątne na jednej blaszce.
  5. Gotową blachę wstawić do piekarnika, grzanie góra dół, i zmniejszyć grzanie do 140 stopni. Piec przez 90 minut (jeśli używacie dwóch blaszek polecam przełożyć je z góry na dół między sobą po godzinie, żeby równomiernie się upiekły).
  6. Po upływie tego czasu bezy powinny być perfekcyjnie wysuszone, można je wyjąć i ostudzić.
  7. W osobnej misce wymieszać mascarpone i masę kajmakową. Śmietankę ubić i dodać do masy. Gdy będzie gładka, dodać resztę daktyli i orzechów.
  8. Nałożyć krem na jeden ostudzony blat i przykryć drugim.
  9. Górę ciasta opcjonalnie można udekorować ciemnym kakao i cukrem pudrem.

Smacznego! 

Powiązane artykuły

43 komentarze:

  1. o matko! ale bomba! i kaloryczna i na pewno smakowa! poproszę!!! mam kajmak, chyba nam taka zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak liczyłam kalorie, to na normalny kawałek wychodzi niecałe 300 kcal... Chyba, że zjemy pół ciasta, wtedy jest problem :P

      Usuń
  2. O kurczaczki! Wygląda obłędnie! I na pewno zawita u mnie na stole w niedalekiej przyszłości. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja generalnie nie, ale w tym cieście <3 _ <3

      Usuń
  4. Wow, ale cudo! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bezy upieczonej nie wyjmuje sie z piekarnika , pozostawia sie wewnątrz z uchylonymi drzwiczkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nawet nie wiedziałam, na co to wpływa? Zawsze wyjmowałam bezę po upieczeniu i zawsze wychodziła idealnie, a robiłam to ciasto miliony razy :)

      Usuń
  6. To ciasto to czysta rozpusta :) Wyszło idealnie ! Jedyne co mnie "razi" to to "s" w polskim "dakłas", bo jako filolog francuski jestem mega zboczona na tym punkcie i wiem, że wymawia się to przez "z". Ale to drobiazg, postrzelonej romanistki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rozumiem doskonale, ja po hiszpańskiej :D Też mnie krew zalewa jak słyszę tortilla przez polskie ll. Ale jak napiszę dakłaz to nikt nie będzie wiedział o co cho :(

      Usuń
  7. nie kaman tego z rozłożeniem połówek bezy na blaszce....jakie są wymiary tego ciasta? może będzie mi łatwiej to pojąć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sytuacja wygląda tak - jeśli masz 2 blaszki to możesz je obie wyłożyć papierem do pieczenia i z piany uformować dwa okręgi o podobnej wielkości , po jednym na każdej z blaszek (bardziej dokładni mogą odrysować np. tortownicę czy talerz na papierze, żeby okręgi były równe). Takie spody pieczesz jak w przepisie i wychodzi piękny, okrągły tort. Jeśli jesteś takim leniwym paskudztwem jak ja lub masz jedną blachę i nie chcesz piec bezy przez 3 godziny, wykładasz blachę papierem i bezę wykładasz w kształcie podłużnych prostokątów (na jednej blaszce obok siebie. Nie wiem czy to pomogło, coś nie umiem przelać myśli na ,,papier''. Chyba rozrysuję jakiś schemacik w photoshopie. :D

      Usuń
  8. A co mi powiesz gdy dodałam daktyle i orzechy do masy białkowe zrobiła się zupa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dobrze ubitej piany nie ma prawa zrobić się zupa. Może za krótko ubijałaś?

      Usuń
  9. Ja lubię ciasta, które zawierają w sobie mascarpone. Ale powiem szczerze jeszcze nigdy nie słyszałam o takim cieście. Trzeba jednak nadrobić zaległości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, koniecznie! Ja pierwszy raz jadłam w cukierni Sowa <3

      Usuń
  10. Ile dni przed impreza moge zrobic to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej dzień przed i na noc do lodówki. Wcześniej bym nie ryzykowała przez dodatek bitej śmietany.

      Usuń
  11. czy bezy można przygotować dzień wcześniej? Czy ciasto wtedy nadal będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! :) Często tak robię. Warto w ogóle przed podaniem włożyć ciasto do lodówki, krem się fajnie przegryzie i zetnie, smaki się połączą. Bezie się nic nie stanie :)

      Usuń
  12. Omg:) Dawno mnie tu nie było, zajrzałam i od razu mi się zachciało niezdrowych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraaaaszam, poprawię się na pewno :)

      Usuń
  13. Beza nigdy nie była moją kochanką, ale ni8e zaprzeczam, że to piękna dama, zwłaszcza w takim wydaniu *-*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda zniewalająco, juz niedlugo zawita na moim stole ����

    OdpowiedzUsuń
  15. Dałam za dużo kajmaku... meeeega slodkie! Ale zrobię jeszcze raz z pewnością! Bedzie w moim zeszycie z ciastami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo kajmaku? Niemożliwe, żeby dać za dużo kajmaku haha :D UWIELBIAM kajmak <3 Mam nadzieję, że smakowało mimo wszystko :)

      Usuń
  16. Jakie wymiary ma tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robię nigdy w tortownicy, jeśli już piekę okrągłe to wychodzi ok 23-25 cm średnicy.

      Usuń
  17. Ja piekę to pyszne ciasto już jakiś czas I znika ze stołu W mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie czy ta pyszność jest w 100% bez glutenowe ponieważ mam w rodzinie osobę która jej nie toleruje ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo bym chciała zrobić ale czy ciasto wytrzyma 1,5 h drogi w samochodzie? Niby mało stopni ma być na święta ...

    OdpowiedzUsuń
  20. Tez robie i uważam że jest obłędnie dobre! Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak wyłączyć ten pasek popularnych postów? Nie widzę dobrze przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj otworzyć w innej przeglądarce niż Internet Explorer :)

      Usuń
  22. To ulubione ciasto mojej mamy. Siostra przywoziła jej od Sowy, bo w naszym mieście nie ma. A ja dzięki Tobie zaskoczyłam mamę na jej imieniny. Wspaniały przepis, idealnie wyszedł. Bardzo dziękuję😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę :) Dziękuję za komentarz, jest mi przemiło! Pozdrowienia dla Ciebie i Mamy!

      Usuń
  23. Ciasto pycha ale tego samego dnia. Następnego dnia już jest płynne. Co zrobić żeby ta beza nie była taka namoczona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy mi się nie zdarzyła namoczona beza, a piekłam już kilkanaście razy, zazwyczaj właśnie dzień wcześniej. Czy ciasto leżało przez noc w lodówce? Może temperatura była zbyt wysoka? Jednak krem jest na bazie bitej śmietany, musi mieć zimno, żeby się nie roztopiła.

      Usuń
    2. Tak, ciasto zawędrowało zaraz po zrobieniu do lodówki i czekało do następnego dnia.

      Usuń