Domowe ptasie mleczko (6 składników)

Jedno z ulubionych łakoci w wersji domowej! Bardzo łatwe do przygotowania, potrzebuje nocnego leżakowania w lodówce, ale poza tym nie sprawia zbyt wielu problemów :) Ten przepis jest o tyle świetny, że nie zawiera surowego białka jaj tylko zagęszczone mleko, więc jest genialnie śmietankowy, bogaty w smaku i trzyma formę tradycyjnego ptasiego mleczka. Najlepiej smakuje wyjęty prosto z lodówki :)

 
Składniki
Składniki na 30 sztuk
► mleko zagęszczone w kartonie 7,5 % niesłodzone [250 ml]
► żelatyna [1 łyżka]
► cukier puder [3 łyżki]
► czekolada gorzka lub mleczna [2 tabliczki]
► masło [1 łyżka]
► 2 laski wanilii, aromat waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią (torebka)

Przygotowanie
  1. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku (ok. 2 łyżki), dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  2. Mleko ubić mikserem aż zwiększy objętość, dodać żelatynę, cukier i wanilię i miksować do uzyskania kremowej pianki.
  3. Masę przełożyć do kwadratowego lub prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
  4. Rano wyjąć masę, pokroić na kawałki przypominające wielkością tradycyjne ptasie mleczko  i wstawić pokrojone na 15 minut do zamrażalnika.
  5. W tym czasie rozpuścić czekoladę z masłem.
  6. Schłodzone kawałki mleczka pokryć czekoladą za pomocą dwóch widelców i odstawić do stężenia na papier do pieczenia.

Smacznego! 

Powiązane artykuły

16 komentarze:

  1. Witam, mam zamiar zrobić to ptasie mleczko, jeżeli chodzi o mleko zagęszczone to ma być słodzone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesłodzone :) Już dopisałam do przepisu :)

      Usuń
    2. Nie wiem co zrobiłam nie tak, włożyłam piankę na noc do lodówki i po wyjęciu rano nadal była pianka, której nie można pokroić bo się rozlatuje. Dodam, że zalałam żelatynę, poczekałam aż ostygnie i płynną dodałam do masy.

      Usuń
    3. Strasznie przykro, że nie wyszło, nie wiem co mogło pójść nie tak. Wydawało mi się, że ten przepis jest faktycznie niezawodny. Na pewno zrobię kolejne podejście niebawem i udoskonalę przepis jeśli wpadnę na lepszy sposób użycia żelatyny. Przeogromne dzięki za komentarz!

      Usuń
  2. Smak mojego dzieciństwa, lata nie jadłam ptasiego mleczka więc zapisuje przepis w przepisniku dla potomnych i próbuje przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy będzie smakowało :)

      Usuń
  3. Trzeba wypróbować z agarem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie *-* troszkę więcej zachodu niż pójście do sklepu i zgarnięcie partii z półki, ale widać, że warto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, zwłaszcza na imprezę czy w prezencie, zrobić coś takiego samemu. Naprawdę robi wrażenie :)

      Usuń
  6. Te desery nie tylko są smaczne (tak zakładam), ale u Ciebie wyglądają genialnie :) A właśnie sobie przypomniałam, że miałam robić pizzę z Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No koniecznie! Czekam na zdjęcia, albo chociaż relację :D

      Usuń
  7. Za jakiś czas na pewno zrobię, bardzo lubię ptasie mleczko i chętnie zrobię wersję bez różnych dziwnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń