Krem czekoladowy z batatów (4 składniki)


To jeden z tych deserów, który można podać po eleganckiej kolacji lub wjadać łyżką prosto z misy blendera przed telewizorem. Mocno czekoladowy krem stanowi świetne tło dla soczystych, kwaśnych owoców, doskonale sprawdzi się jako wypełnienie do zdrowej tarty czy warstwowy deser np. z odrobiną kokosowej bitej śmietany. Polecam spróbować z wiśniami na ciepło - niebo dla czekoholików! Dla wszystkich, którzy tęsknią za intensywnie czekoladowymi deserami :)


* kalorie i makroskładniki  dla 1 porcji

Składniki
Składniki na 2 spore porcje
► bataty surowe i obrane [ok. 350 g / 2 małe sztuki]
► kakao ciemne [20 g / 2 łyżki]
► mleko kokosowe z puszki [150 g / 15 łyżek]
► miód [25 g / 1 łyżka lub wg uznania]

Przygotowanie
  1.  Bataty gotować do miękkości - u mnie ok. 25 minut na parze, ale można je także ugotować we wrzątku, a nawet upiec w folii w piecu. Ważne, żeby dało się je swobodnie rozgnieść widelcem.
  2. Do ugotowanych batatów dodać mleko kokosowe (frakcję tłuszczową rozmieszaną dobrze z wodą), kakao i miód. Blendować na gładką masę.
  3. Pod koniec można jeszcze dosłodzić do własnego smaku.
  4. Podawać solo, ze świeżymi owocami, w formie deseru lub jako część ciasta. Możliwości są nieograniczone :)

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

18 komentarze:

  1. Mam jeszcze frużelinę wiśniową, więc może i się skuszę na taki deserek czekoladowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam batata w deserze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym:) Wygląda kusząco:)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować w takim razie :) Pozdrowienia <3

      Usuń
  4. Jakiego mleka mogę użyć zamiast kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że sprawdzi się każde, tylko w mniejszej ilości. No i całość będzie miała mniej kremową konsystencję, trzeba kontrolować przy miksowaniu :)

      Usuń
  5. Z dyni już robiłam to i z batata czas przetestować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie robiłam nigdy z dyni :)

      Usuń
  6. Robiłam kiedyś i jest pyszny <3 chociaż jak mam bataty to wolę je przerobić na frytki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada vs. frytki, ciężki wybór haha :D

      Usuń
  7. Zainspirowałaś mnie :) Trzeba będzie spróbować :) Tym bardziej, że właśnie jestem na diecie bezcukrowej i taki deserek mogę zajadać bez wyrzutów ;)
    Pozdrawiam!
    https://naturalne-diy.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to się świetnie składa :) Mam nadzieję, że się skusisz :)

      Usuń
  8. bataty uwielbiam i mam spory zapas właśnie a w takiej wersji jeszcze nie jadłam! będzie pyszny deserek:)

    OdpowiedzUsuń