Krem czekoladowy z batatów (4 składniki)


To jeden z tych deserów, który można podać po eleganckiej kolacji lub wjadać łyżką prosto z misy blendera przed telewizorem. Mocno czekoladowy krem stanowi świetne tło dla soczystych, kwaśnych owoców, doskonale sprawdzi się jako wypełnienie do zdrowej tarty czy warstwowy deser np. z odrobiną kokosowej bitej śmietany. Polecam spróbować z wiśniami na ciepło - niebo dla czekoholików! Dla wszystkich, którzy tęsknią za intensywnie czekoladowymi deserami :)


* kalorie i makroskładniki  dla 1 porcji

Składniki
Składniki na 2 spore porcje
► bataty surowe i obrane [ok. 350 g / 2 małe sztuki]
► kakao ciemne [20 g / 2 łyżki]
► mleko kokosowe z puszki [150 g / 15 łyżek]
► miód [25 g / 1 łyżka lub wg uznania]

Przygotowanie
  1.  Bataty gotować do miękkości - u mnie ok. 25 minut na parze, ale można je także ugotować we wrzątku, a nawet upiec w folii w piecu. Ważne, żeby dało się je swobodnie rozgnieść widelcem.
  2. Do ugotowanych batatów dodać mleko kokosowe (frakcję tłuszczową rozmieszaną dobrze z wodą), kakao i miód. Blendować na gładką masę.
  3. Pod koniec można jeszcze dosłodzić do własnego smaku.
  4. Podawać solo, ze świeżymi owocami, w formie deseru lub jako część ciasta. Możliwości są nieograniczone :)

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , , , , , ,