Pierś z kurczaka w migdałach (4 składniki)

Delikatne, o bardzo subtelnym smaku, idealny pomysł na weekendowy obiad czy genialny dodatek do sałatki. Migdały sprawiają, że to najprostsze na świecie danie staje się wyjątkowe. No i do tego pieczone w piekarniku, zero wysiłku! Jogurt sprawia, że kurczak jest soczysty i kruchy, a majonez dodaje smaku i zapewnia idealne pieczenie. Warto spróbować :)

*kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki
Składniki na 3 sztuki
► pierś z kurczaka [200 g / 1 sztuka]
► jogurt naturalny [50 g / 2 łyżki]
► majonez [50 g / 2 łyżki]
► płatki migdałów [50 g/ 5 łyżek]

Przygotowanie
  1. Pierś z kurczaka oczyścić i podzielić na 3 kotlety. Rozbić delikatnie dłonią.
  2. W misce wymieszać jogurt z majonezem. Doprawić można absolutnie wszystkim, ja polecam szczyptę soli i szczyptę pieprzu, aby migdały dominowały i smak pozostał delikatny. Można oczywiście dodać czosnek, paprykę, curry czy inny mix przypraw, które lubicie.
  3. Każdy kotlet pokryć jogurtową mieszanką i następnie panierować w migdałach.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , ,