Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i orzechami (6 składników)

Soczyste, słodkawe warzywa pieczone w oliwie z oliwek, intensywny, słony ser feta i chrupiące, wyraziste orzechy włoskie. Takie proste, a takie pyszne! Sprawdzi się solo, jako dodatek do obiadu, a nawet jako sałatka na sezon grillowy :) Warzywa robią się coraz tańsze i smaczniejsze, nic tylko piec! 

Składniki
Składniki na 4 porcje
► papryka [2 sztuki, u mnie żółta i czerwona]
► cukinia[1 średnia sztuka]
► pomidorki koktajlowe [1 gałązka / 15-20 sztuk]
► oliwa [3 łyżki]
► feta [1/2 kostki / ok. 100 g]
► orzechy włoskie [ok. 50 g / garść]

Przygotowanie
  1. Warzywa umyć i pokroić: cukinie w talarki lub półksiężyce, paprykę w kostkę, pomidorki przekroić na pół.
  2. Wszystkie warzywa przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Doprawić szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.
  4. Upieczone warzywa wymieszać z pokruszoną fetą. Na tym etapie doprawić solą do smaku. Opcjonalnie można też dodać kilka kropel świeżego soku z cytryny.
  5. Posiekać orzechy i posypać nimi wierzch ,,sałatki''.
  6. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego! 
 

Etykiety: , , , , , , , , , , , ,