Bezglutenowa babka piaskowa (6 składników)


Nigdy nie szalałam za babką piaskową, więc nie miałam pojęcia, że można ją przygotować w tak genialny, prosty i zdrowszy (bezglutenowy) sposób! Wyszła pyszna, wyrosła ogromna, jest puszysta, o kruchych brzegach, idealna na wielkanocny stół. Najlepsze jest to, że przepis ma tylko kilka składników, jest dziecinnie prosty i można kombinować z przeróżnymi dodatkami. Zdecydowanie trafia na listę ulubionych przepisów!

Składniki
Składniki na blachę 
► mąka ziemniaczana [1 i 3/4 szklanki]
► jajka [5 sztuk]
► olej kokosowy [200 g]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► ksylitol [1 szklanka]
► dodatki [u mnie aromat migdałowy i ciemne kakao]

Przygotowanie
  1. Jajka w całości ubić na puszystą, jasną masę (do podwojenia objętości), stopniowo dodawać ksylitol i nadal miksować do całkowitego połączenia się składników.
  2. Do masy dodawać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać.
  3. Do ciasta dodać bardzo ciepły, płynny olej kokosowy (podgrzać w rondelku do momentu, kiedy od dna zaczną odchodzić bąbelki).
  4. Wymieszać całość i dodać ulubione dodatki. Może to być aromat, kakao, lub skóra otarta z cytryny/ pomarańczy. Ja dodałam kilka kropel aromatu migdałowego do całości, wlałam połowę do blaszki, w resztę wmieszałam 2-3 łyżki kakao i wlałam na górę.
  5. Do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy wlać ciasto.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 30 minut.
  7. Wystudzić całkowicie, dodać ulubioną polewę i dodatki/dekoracje i podawać :)
przepis inspirowany babką piaskową z bloga Moje Wypieki

Smacznego! 

Powiązane artykuły

7 komentarze:

  1. Nawet nie wiedziałam, że babkę robi się z mąki ziemniaczanej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie to z pszennej, ale jak się okazuje z ziemniaczanej też można :D

      Usuń
  2. Ale mam teraz ochotę na babkę, a już biszkopt upiekłam jak na złość :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie*-* tak mi się kojarzy ze świętami u babci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, i smakuje też tak samo :)

      Usuń
  4. Mniam! Prezentuje się niesamowicie :D

    OdpowiedzUsuń