Faszerowane jajka z awokado (4 składniki)

Nie wiem czemu na tak doskonały pomysł wpadłam dopiero w tym roku - w końcu używanie awokado zamiast majonezu nie jest żadną nowością. Z powodu różnych reakcji za składniki guacamole (kontrowersyjna kolendra czy surowy pomidor/cebula), postanowiłam jak najbardziej uprościć ten przepis tak, aby każdy przy wielkanocnym stole mógł się nim cieszyć. :)

Składniki
Składniki na 10 połówek
► jajka [5 sztuk]
► dojrzałe awokado [1 sztuka]
► sok z cytryny [3 łyżki]
► musztarda [1 łyżeczka]
► sól [do smaku]

Przygotowanie
  1. Jajka ugotować na twardo (ja trzymam je przez 7 minut od momentu zagotowania wody).
  2. Ugotowane jajka przełożyć do miski z zimną wodą, schłodzić i obrać.
  3. Przekroić jajka na pół, delikatnie wyjąć żółtka za pomocą łyżeczki, przełożyć białka na talerzyk, a żółtka do miski.
  4. Do żółtek dodać miąższ awokado, sok z cytryny, musztardę i szczyptę soli. Rozgnieść wszystko widelcem i porządnie wymieszać. Posmakować i w razie potrzeby dodać soli.
  5.  Wypełnić białka farszem i podawać. :)

Smacznego! 

Powiązane artykuły

10 komentarze:

  1. Kurde tyle lat obchodzenia świąt i nigdy nie wpadłam na to, żeby napchać jaja awokado :o genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej formie jajek jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam, kocham awokado i mimo, że postanowiłam unikać jajek to myślę, że skusiłabym się na taką wersję ale pod warunkiem ze z prawdziwym wiejskim jajkiem od szczęśliwej kurki mojej sąsiadki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam awokado w każdej postaci, a połączenie z jajkami to chyba jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię awokado, ale muszę przyznać, że pomysł zaskakujący ;)

    OdpowiedzUsuń