Mini serniczki z nerkowców bez pieczenia (6 składników)

Czaiłam się na te serniczki tak długo, że niemal zapomniałam o ich istnieniu. A szkoda by było, bo są naprawdę pyszne! To coś dla fanów ciężkiego sernika z pełnotłustego twarogu, bo nijak nie przypomina tradycyjnych, jogurtowych ciast ,,na zimno''. Jest intensywny, kremowy, ciężki i sycący - te małe porcje naprawdę zaspokajają ochotę na słodkie. Oczywiście, ciężko się tu doszukać smaku twarogu, to zupełnie inny, pyszny i zaskakujący wymiar tego tradycyjnego deseru.

Składniki
Składniki na 6 porcji
► nerkowce [200 g]
► wanilia [1 laska świeżej lub kilka kropel aromatu]
► miód [3 łyżki]
► olej kokosowy [3 łyżki]
► mleko kokosowe z puszki [3 łyżki]
► ciasteczka owsiane [50-60 g - 6 sztuk]

Przygotowanie
  1. Dzień wcześniej przełożyć nerkowce do miski, zalać wodą i zostawić na noc, aby się namoczyły.
  2. Ciasteczka zmielić na ,,mąkę'' w robocie, albo przełożyć do plastikowego woreczka i rozdrobnić wałkiem lub tłuczkiem.
  3. Do masy ciasteczkowej dodać 2 łyżki oleju kokosowego, wymieszać (konsystencja powinna być podobna do mokrego piasku). Podzielić całość na 6 foremek, uklepać, aby powstał jednolity spód z ciasta i włożyć do lodówki.
  4. W tym czasie w blenderze zmiksować namoczone nerkowce, miód, łyżkę oleju, mleko kokosowe i wanilię. Masa musi być bardzo kremowa, w blenderach o słabszej mocy może to zająć więcej czasu. Być może co jakiś czas trzeba będzie zatrzymać blender i zebrać składniki ze ścianek, żeby całość wymieszała się równomiernie. 
  5. Kiedy masa będzie aksamitna i kremowa, wyłożyć ją na przygotowane wcześniej spody i wstawić do lodówki na dwie godziny.
  6. Podawać schłodzone, najlepiej smakują ze świeżymi owocami.

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , , , , , ,