Prosty pasztet z zielonej soczewicy (5 składników)

Przedstawiam najprostszy przepis na pasztet z soczewicy, idealny dla leniwych i zapracowanych. Dodatek prażonej cebulki i przyprawy gyros sprawia, że całość jest naprawdę pyszna, konsystencja bardzo przypomina tradycyjny, babciny pasztet. Robi się szybko, znika jeszcze szybciej. Idealny na święta!

Składniki
Składniki na ok. 15 kawałków
► zielona soczewica [1 szklanka suchej]
► kasza jaglana [1/3 szklanki suchej]
► prażona cebulka [3 łyżki]
► olej rzepakowy [3 łyżki + dodatkowy do smarowania blachy]
► sos sojowy [3 łyżki]

Przyprawy
► sól [1/2 łyżeczki]
► przyprawa gyros [1 łyżka]

Przygotowanie
  1. Ugotowaną do miękkości kaszę i soczewicę zblendować ze wszystkimi składnikami na gładką masę.
  2. Foremkę wysmarować dodatkowym olejem, wyłożyć masę, posmarować wierzch olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
  3. Wystudzić całkowicie i podawać z borówką, żurawiną lub ulubioną musztardą.

Smacznego!


Nadal głodny? :)

6 komentarze:

  1. Genialny! Roślinne sa the best ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki <3 Ten jest wyjątkowo dobry!

      Usuń
  2. Wygląda pysznie <3 akurat nie mogę jeść żurawiny i musztardy, ale sam pasztecik bym wsunęła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prażona cebulka to kupny gotowiec czy smażona na oleju ?

    OdpowiedzUsuń