Zdrowe trufle marchewkowe w białej czekoladzie (6 składników)

Te trufle mają nieprzyzwoicie zdrowe wnętrze, więc pozwoliłam sobie oblać je odrobiną białej czekolady dla równowagi :D Są wilgotne, lekko chrupiące, słodkie za sprawą daktyli i pysznie orzechowe. To zdrowa wersja tradycyjnego ciasta marchewkowego, którą śmiało można zaserwować na wielkanocnym stole. 

Składniki
Składniki na 12 sztuk
► marchewka [ok. 50 g / 1 średnia sztuka]
► migdały [50 g]
► siemię lniane [10 g / 2 łyżki]
► orzechy włoskie [30 g / garść]
► daktyle [40-50 g / 8-10 sztuk]
► biała czekolada [100 g / 1 tabliczka]

Przyprawy
► przyprawa do piernika [1 łyżeczka]
► cynamon [1/2 łyżeczki]
► sól [szczypta]

Przygotowanie
  1. Migdały, siemię lniane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić na ,,mąkę''.
  2. Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na ok. 10 minut. Odlać wodę.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Mąkę orzechową, daktyle i marchewkę zblendować na klejącą masę. 
  5. Z powstałej masy uformować trufle, włożyć na pół godziny do lodówki.
  6. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. 
  7. Obtoczyć trufle w białej czekoladzie, odstawić do stężenia i pałaszować :)

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , , , , ,