Bezglutenowe ciasteczka z kawałkami czekolady (5 składników)

Dobre wieści dla bezglutenowców, którzy mają dość wypieków smakujących jak wióry - mam dla Was idealne, mięciutkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz ciasteczka amerykańskie, które rozpływają się w ustach. W zdrowszej wersji z olejem kokosowym i ksylitolem; w tradycyjnej, z masłem i cukrem :)

* kalorie i makroskładniki dla 1 dużej / 2 małych sztuk

Składniki
Składniki na 10 dużych /20 mniejszych ciastek
domowy mix bezglutenowy (kliknij po przepis!) [170 g / 1 i 1/2 szklanki]
► cukier/ksylitol [150 g / 3/4 szklanki]
► olej kokosowy/masło [100 g / 10 łyżek]
► jajko [1 sztuka]
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]

Dodatkowo
► woda [1/2 szklanki]
► ekstrakt waniliowy [kilka kropel - opcjonalnie]

Przygotowanie
  1. Masło lub olej kokosowy utrzeć z cukrem/ksylitolem.
  2. Do mieszanki dodać mix bezglutenowy, wodę, jajko i posiekaną czekoladę.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki (lub łyżki do lodów) formować kuleczki (nie rozpłaszczać i nie martwić się o kształt - podczas pieczenia przyjmą swoją formę :)). Mi wyszło 10 dużych ciastek, ale możecie też upiec mniejsze wersje - trzeba będzie mieć na nie oko, bo na pewno skróci się czas pieczenia.
  4. Piec w 180 stopniach przez 12 minut.
  5. Po wyjęciu mogą być nadal miękkie - po ostudzeniu jeszcze lekko stwardnieją.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

20 komentarze:

  1. Mmm coś dla mnie :) Wyglądają super!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zadam głupie pytanie (na serio nie wiem jak to interpretować): co to "domowy mix bezglutenowy"? Dowolna mieszanka bezglutenowych mąk? czy jakies konkretne proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli klikniesz na mix w składnikach przeniesie Cię do przepisu :)

      Usuń
  4. Wow bez czekolady mogłabym jeść i ja! Wyglądają obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, miło słyszeć, mam nadzieję, że spróbujesz :)

      Usuń
  5. Dokładam się do pytania Agnieszki S. ;) ciasteczka wyglądają cudnie *-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak klikniesz na mix to odeśle do przepisu na blogu <3

      Usuń
  6. Wyglądają przepysznie, do kawy w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham wszystkie Twoje przepisy ��
    Czy zamiast jajka mogę użyć np. Siemienia lnianego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujęęęę <3
      Nie testowałam, jeśli spróbujesz to koniecznie daj znać! Teoretycznie powinno zadziałać, ale nie chcę dawać niesprawdzonych rad ;<

      Usuń
  8. Wyszły przepyszne, ale rozpłynęły mi się na blaszce... co można zrobić, aby temu zapobiec? Mniej cukru, więcej mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie tak :) można pokombinować z ustawieniami piekarnika, może troszkę obniżyć temperaturę i ja zawsze kładę na chłodną blaszkę, kiedyś piekłam na gorącej i faktycznie na początku trochę się rozpłynęły :)

      Usuń
    2. Dziękuję za rady, w każdy weekend coś próbuję z Pani przepisów, są wspaniałe <3 dziś pierś w migdałach i orientalny kalafior, oby było tak pysznie jak pięknie jest na zdjęciach :)

      Usuń
    3. Przemiło mi to czytać, to chyba największy komplement <3 Mam nadzieję, że wszystko smakowało :D W razie pytań, polecam się zawsze do pomocy!

      Usuń
    4. Pycha! Tak pyszne, że kalafior dziś robię kolejny raz :)

      Usuń
    5. Super! Smacznego w takim razie :D Bardzo się cieszę!

      Usuń
  9. Wygląda niesamowicie, mam nadzieję że smakuje tak samo dobrze :D. Spróbuję dzisiaj!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń