Burgery z halloumi (4 składniki)

Jeśli macie dostęp do sera halloumi, spróbowanie tych burgerów jest punktem obowiązkowym! Ciężko mi opisać jak smakują, ale na pewno można nabrać niejednego mięsożerce. Mają chrupiąco-soczystą konsystencję, są banalnie proste w przygotowaniu i znikają w tempie ekspresowym :)

* kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki bez dodatków

Składniki
Składniki na 5 sztuk
► halloumi [225 g / 1 kostka]
► suszone pomidory z oleju [100 g / 5 sztuk]
► jajka [2 sztuki]
► bułka tarta [55 g / 1/2 szklanki]

Dodatkowo
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
► pieprz mielony [szczypta]
► olej do smażenia

Przygotowanie
  1. Halloumi zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do sera dodać odsączone i drobno posiekane pomidory, wlać roztrzepane jajka, doprawić czosnkiem i pieprzem.
  3. Na koniec dodać bułkę tartą, porządnie wymieszać, uformować 5 burgerów.
  4. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju.
  5. Smażyć burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Smacznego! 

Powiązane artykuły

12 komentarze:

  1. Mogę zamiast tartej bułki dodać mąki kukurydzianej? Burgery wyglądają zachęcająco ale wolałabym zrobić je bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej :) tylko dodawałabym stopniowo, być może będzie potrzebne mniej mąki niż bułki tartej.

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź, w czwartek zrobię :)

      Usuń
    3. Powodzenia! Czekam na efekty :D Chętnie się dowiem jak wyjdą bez glutenu :)

      Usuń
    4. Zrobiłam wczoraj i wyszły genialne, będę je częściej robić!! :)

      Usuń
    5. Super, bardzo się cieszę! Chętnie przyjmę wszystkie zdjęcia haha :D

      Usuń
  2. Świetny sposób na ser halloumi, z moim chłopakiem mieliśmy pomysł jak go "ugryźć" i koniec, końców zrobiliśmy po prostu smażony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem przy burgerach smażony się nie umywa niestety :D Można nawet potraktować jak kotlety bez buły :)

      Usuń