Burgery z halloumi (4 składniki)

Jeśli macie dostęp do sera halloumi, spróbowanie tych burgerów jest punktem obowiązkowym! Ciężko mi opisać jak smakują, ale na pewno można nabrać niejednego mięsożerce. Mają chrupiąco-soczystą konsystencję, są banalnie proste w przygotowaniu i znikają w tempie ekspresowym :)

* kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki bez dodatków

Składniki
Składniki na 5 sztuk
► halloumi [225 g / 1 kostka]
► suszone pomidory z oleju [100 g / 5 sztuk]
► jajka [2 sztuki]
► bułka tarta [55 g / 1/2 szklanki]

Dodatkowo
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
► pieprz mielony [szczypta]
► olej do smażenia

Przygotowanie
  1. Halloumi zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do sera dodać odsączone i drobno posiekane pomidory, wlać roztrzepane jajka, doprawić czosnkiem i pieprzem.
  3. Na koniec dodać bułkę tartą, porządnie wymieszać, uformować 5 burgerów.
  4. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju.
  5. Smażyć burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , ,