Lemoniada rabarbarowa (3 składniki)




Rabarbar od zawsze kojarzył mi się tylko z ciastem, ale od teraz ten przepis będzie na mojej liście obowiązkowej w rabarbarowym sezonie. Lemoniada jest nie tylko pięknie różowa i pyszna, ale też banalnie prosta do przygotowania. Idealna na wiosenno-letnie imprezy plenerowe!


 

Składniki
Składniki na ok. 16 szklanek
► rabarbar [ok.500 g / 5 łodyg]
► cytryna [ok. 100 g / 1 sztuka]
► cukier lub ksylitol [400 g / 2 szklanki]

Przygotowanie
  1. Rabarbar umyć i odciąć końcówki. Nie obierać! W miarę możliwości do przepisu wybrać najbardziej czerwone łodyżki (żeby lemoniada miała ładny, różowy kolor). Przeciąć na pół i włożyć do dużego garnka.
  2. Cytrynę sparzyć, pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka.
  3. Składniki zasypać cukrem, zalać 1,5 l wrzątku i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, aż rabarbar się rozpadnie. Gotowy syrop przelać przez sito, żeby pozbyć się kawałków rabarbaru i cytryny.
  4. Do gotowego roztworu dolać 2-3 l zimnej wody (w zależności od preferencji - im więcej wody tym mniej słodka lemoniada). Podawać z lodem.

Smacznego! 

Powiązane artykuły

4 komentarze:

  1. Lemoniada z rabarbarem? Jestem na tak :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam coś z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurde, musze dorwać rabarbar, dzięki za przypomnienie xd

    OdpowiedzUsuń