Naleśniki kasztanowe (2 składniki)

NARESZCIE znalazłam idealny przepis na godnego zastępcę kupnych tortilli pszennych. Nie dość, że bez glutenu, nabiału, wegański, paleo to jeszcze smakuje jak połączenie chrupiącego naleśnika i placka ziemniaczanego z lekką orzechową nutą. Jeśli lubicie pieczone kasztany, to ten przepis będzie dla Was spełnieniem kulinarnych marzeń :)

 * kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
 
Składniki
Składniki na 5 średnich naleśników
► mąka kasztanowa [110 g / 1 szklanka]
► woda [1 szklanka]

Dodatkowo
► opcjonalnie szczypta soli
► olej do smażenia

Przygotowanie
  1. Szklankę mąki rozrobić z 1/2 szklanki wody. Mieszać tak długo, aż w masie nie będzie żadnych grudek. Tak, całość będzie wyglądać jak zaprawa murarska. I tak ma być! :)
  2. Dodać pozostałe 1/2 szklanki wody. Dodać szczyptę soli. Wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
  3. Smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony.

Smacznego! 

Powiązane artykuły

10 komentarze:

  1. Wyglądają bosko *-* po prostu trudno uwierzyć, że tylko z 2 składników!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi się Korsyka i kasztany przypomniały :) Jadłam tam sporo "kasztanowych" rzeczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co jeszcze robią z tego? Muszę koniecznie spróbować wszystkiego! :D

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam nic z tej mąki :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz spotykam się z tak niezwykle prostym przepisem. Ja również nigdy nie próbowałam nic przygotowanego z mąki kasztanowej ale kiedyś na pewno to zmienię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo ciekawy produkt :)

      Usuń
  5. A ile ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń