Mini tarty z truskawkami i galaretką (6 składników)

 Te tarty/babeczki nadają się na każdą porę dnia i nocy. Spód to płatki owsiane, garść daktyli i łyżka oleju kokosowego, cała reszta to świeże truskawki w galaretce. Są bardzo lekkie i świeże, sprawdzą się jako szybka przekąska lub deser podany z lodami czy bitą śmietaną (na przykład kokosową). Pokaźnych rozmiarów babeczka to tylko 150 kcal i porcja owoców (gdyby ktoś szukał wymówek na wcinanie słodkiego latem) :D

 kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki
Składniki na 5 mini tart
► płatki owsiane górskie [110 g / 1 szklanka]
► daktyle [50 g / 1/2 szklanki]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► truskawki [300 g]
► mąka ziemniaczana [1 łyżka]

Przygotowanie
  1. Płatki owsiane zblendować na mąkę.
  2. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez 10-15 minut. Po tym czasie odsączyć wodę, do daktyli dodać łyżkę oleju kokosowego i zblendować.
  3. Połączyć mąkę owsianą z masą daktylową, dodać łyżeczkę zimnej wody i zagnieść ciasto.
  4. Wyłożyć 5 natłuszczonych foremek do babeczek równymi porcjami ciasta, dociskając ciasto owsiane do ścianek (kształt jak w przypadku tarty).
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
  6. Do rondelka wlać szklankę zimnej wody, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotować.
  7. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, dodać proszek do galaretki truskawkowej i stale mieszać, póki całość się nie rozpuści.
  8. Zdjąć z ognia i do ciepłej galaretki wrzucić umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na ćwiartki truskawki. Porządnie wymieszać.
  9. Za pomocą łyżki wyłożyć truskawki do upieczonych spodów. Pozostałą galaretką wypełnić przestrzenie pomiędzy owocami.
  10. Wstawić do lodówki do stężenia na przynajmniej 2 godziny (lub na całą noc).

Smacznego! 
 

Powiązane artykuły

7 komentarze:

  1. Wyglądają na obłędnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę super i mogę się założyć, że smakuję równie dobrze. Dziękuje bardzo za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domagam się zdjęć po zrobieniu haha :D

      Usuń
  3. Sa przesłodkie :) Szkoda jeść!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł na wykorzystanie truskawek - ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń