Szparagi w szlafroku (5 składników)

Co roku ubieram szparagi w szlafroki. Nie dość, że wyglądają pięknie i smakują pysznie to pracy przy nich mamy naprawdę minimum. Okej, jest ciasto drożdżowe, które musi wyrosnąć, ale nic więcej nie trzeba z nim robić (a nie ma lepszego uwalniacza od stresu niż zagniatanie ciepłego drożdżowego ciasta). W tym roku zamiast tłustego ciasta drożdżowego na bazie jaj i niebywałej ilości masła, dodałam kilka łyżek masła do ciasta do pizzy. Idealnie.

kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki
Składniki na 18 ciasteczek
► mąka pszenna [500 g + do posypania]
► suszone drożdże [7 g / 1 saszetka]
► masło [50 g / 5 łyżek - 4 łyżki do ciasta i 1 do smażenia]
► szparagi [500 g / 1 pęczek]
► szynka parmeńska [100 g / 1 opakowanie]

Dodatkowo
► ciepła woda [1 i 1/3 szklanki]
► sól [do smaku]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]


Przygotowanie
  1. Do dużej miski przesypać mąkę i drożdże. 
  2. W ciepłej wodzie rozpuścić 40 g (4 łyżki) masła. Dodać łyżeczkę soli.
  3. Połączyć składniki ciasta. Wymieszać łyżką do połączenia składników. 
  4. Wyrobić ciasto: najpierw łyżką, potem na posypanej mąką stolnicy.
  5. Kiedy ciasto będzie formować gładką kulę, przełożyć do naoliwionej miski i przykryć czystą ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  6. Podczas gdy ciasto wyrasta, dokładnie umyć i osuszyć szparagi.
  7. Odciąć zdrewniałe końcówki i przesmażyć przez 2-3 minuty na łyżce masła. Szparagi powinny zostać elastyczne i trzymać kształt, ale nabrać intensywnie zielonego koloru. Doprawić szczyptą soli i czosnkiem.
  8. Wyrośnięcie ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na grubość mniej więcej 1 cm.
  9. Z ciasta wyciąć kwadraty o wymiarach zbliżonych do 10x10 cm. Na środku każdego kawałka położyć połowę plastra szynki parmeńskiej oraz 3 szparagi.
  10. Złączyć przeciwległe końce ciasta i ,,uszczypnąć'', aby się skleiły.
  11. Górę można posmarować roztopionym masłem, mlekiem, olejem lub rozkłóconym jajkiem, aby uzyskać ładniejszy kolor po upieczeniu.
  12. Piec w 200 stopniach przez 12 minut. 
  13. Podawać na ciepło lub zimno, najlepiej z białymi sosami i sokiem z cytryny.

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , , ,