Warsztaty Grillowe Kamis (relacja i 3 ulubione przepisy!)


W ubiegły piątek miałam nieopisaną przyjemność uczestniczyć w warsztatach grillowych marki Kamis w Warszawie. Nie trudno się domyślić, że z możliwości gotowania i jedzenia ucieszyłam się jak dziecko, zwłaszcza pod hasłem grill (no bo umówmy się, kto nie uwielbia grilla na świeżym powietrzu)? Jednocześnie pożerała mnie ciekawość, bo oprócz klasycznej kiełbasy i karkówki nie wdziałam na polskich stołach wielu oryginalnych dań z rusztu. Jeśli jesteście ciekawi jakie pyszności przygotowaliśmy (na pewno niektóre porządnie Was zaskoczą), zapraszam do lektury :)

Wszystko zaczęło się od...


... personalizowanej paczki z przepisem na polędwiczki, które szef kuchni Maciej Wawryniuk przygotował specjalnie dla czytelników bloga. Przepis był idealnie dobrany do mojego stylu gotowania - bardzo prosty, o okrojonej ilości składników, ale robiący ogromne wrażenie na stołownikach. Ucieszyłam się bardzo, że to właśnie On będzie prowadził całe warsztaty, ciekawa czego jeszcze mogę się nauczyć.



Same warsztaty odbyły się w oddalonym od zgiełku miasta Studiu Kulinarnym CookUp, który wewnątrz przepełniony był wszystkim, czego dusza (kucharza) zapragnie. Podczas gotowania, każdy z obecnych miał dobrze wyposażone miejsce pracy, po czym wszyscy spotkaliśmy się przy wspólnym, rustykalnym stole, ozdobionym sukulentami, świeżymi owocami i - oczywiście - naszym zabójczo fotogenicznym jedzeniem. :)




Coś na ruszt
Powiem szczerze, że nie spodziewałam się aż takiej różnorodności w przepisach grillowych. Owszem, domyślałam się, że sięgniemy po grillowane owoce, mniej popularne rodzaje mięs czy warzywa, ale mnogość technik grillowania, przepisy kuchni wegańskiej, nietypowe połączenia smaków a nawet grillowane drinki(!) zrobiły na mnie niezłe wrażenie.

Grillowe Menu 
► Berberys z chili i kardamonem
► Ryba mieszance z zielonej herbaty matchy z imbirem i limonką
► Glazura kawowa
► Żeberka w marynacie piwnej
► Skrzydełka w marynacie koreańskiej
► Braai Pie z boczniakami i wołowiną oraz tofu w wersji wegańskiej
► Konfitura z czerwonej cebuli
► Grillowane tofu z chutney z mango i pomidora z sosem winegret z curry
► Chutney z mango i pomidora
► Winegret curry
► Pieczone gruszki w boczku z sosem miodowo-piwnym
► Placki z ciecierzycy przygotowane na planchy (płycie żeliwnej)
► Krewetki z azjatyckim pesto
► Papryka nadziewana chorizo oraz w wersji wegańskiej ciecierzycą
► Sandacz z rusztu
► Pieczone marchewki
► Grillowany pomidorowo-kokosowy sos barbecue
► Sos ananasowy
► Sos z musztardy
► Sos z pestek dyni i chili
► Rozmarynowe steki z arbuza
► ,,Grillowana'' Pina Colada

[jeśli jakiś przepis wydaje Ci się ciekawy, koniecznie sprawdź przepisy grillowe kamisa :)]
Przepisy!
Chciałabym się z Wami podzielić przepisami, które zapamiętałam najbardziej, ponieważ przypadły mi w udziale i miałam okazję przygotować je od początku do końca :) Pokażę Wam też przepis na tajemniczego grillowanego drinka, dzięki któremu Wasi grillowi goście będą zbierać szczęki z podłogi!

Skrzydełka w marynacie koreańskiej


Jedyny słuszny sposób nakładania marynaty :D


Bardzo pikantne, wyraziste w smaku, idealne do podania z zimnymi, łagodnymi dipami. Przybrały ten zadziwiający kształt za pomocą techniki, która została zademonstrowana podczas warsztatów. Ale spokojnie, w tradycyjnej formie są równie pyszne :)

Składniki  
► skrzydełka z kurczaka [15 sztuk]
► miód [4 łyżki]
► pasta Gochujang [6 łyżek] (koreańska pasta z ostrych papryk, dostępna w sklepach azjatyckich)
► sos sojowy [6 łyżek]
► olej sezamowy [4 łyżeczki]

Dodatkowo
► imbir mielony KAMIS [2 łyżeczki]
► czosnek granulowany KAMIS [1,5 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  2. Pokryć skrzydełka dokładnie i - jeśli czas na to pozwoli - odstawić na ok. 20 min.
  3. Wrzucić na grilla :)

Pieczone marchewki













Moje ulubione! Smakują naprawdę wyśmienicie, mam zdecydowanie słabość do pieczonych marchewek, ale ta kombinacja przypraw to po prostu niebo! Idealnie smakują podane ze świeżym sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczy i gruboziarnistą solą.

Składniki  
składniki na 4-5 porcji
► młode marchewki [600 g / ok. 10 szt]
► syrop z agawy [50 ml]
► sok pomarańczowy [50 ml]
► sos sojowy [50 ml]
► masło klarowane [1 łyżka]

Dodatkowo
► przyprawa KAMIS grill klasyczny [1 łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Wymieszać: syrop z agawy, sok pomarańczowy, sos sojowy i przyprawę grillową.
  2. Oczyszczone marchewki umieścić w woreczku strunowym lub głębokim naczyniu, zalać marynatą, wymieszać i odstawić na 20 min.
  3. Marchewki zawinąć w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz, matową na zewnątrz) i piec na ruszcie ok. 25 minut.
  4. Pod koniec wyjąć w folii, polać roztopionym masłem i piec bezpośrednio na ruszcie przez ok. 5 minut, żeby nabrały koloru.

Grillowana Pina Colada

Ogień wydobywa z ananasa to, co w nim najlepsze. Zgrillowany pozostaje soczysty, ale ma bardziej głęboki i pełny smak, idealnie łagodzony przez mleczko kokosowe. Pod koniec imprezy wrzućcie ukradkiem świeżego ananasa na grilla, potem biegiem do kuchni łapać za blender i w kilka minut macie genialne drinki! :)

Składniki
Składniki na 5 drinków
► ananas [1 średnia sztuka]
► mleko kokosowe [400 ml]
► sok ananasowy [100 ml]
► rum [200 ml]
► cukier [100 g]

Dodatkowo
► kruszony lód
► kardamon KAMIS [1 łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Obranego ananasa pokroić w plastry (ok. 1 cm), grillować ok. 6-8 minut, do lekkiego zwęglenia.
  2. Odłożyć 2 plastry do dekoracji.
  3. W blenderze kielichowym połączyć wszystkie składniki, łącznie z lodem i kardamonem. Wszystko miksować na wysokich obrotach.
  4. Udekorować cząstkami grillowanego ananasa. 

Mam nadzieję, że przepisy się spodobają, a przede wszystkim zachęcą do kulinarnych eksperymentów. :) Niesamowicie dziękuję wszystkim za świetną atmosferę, jako warsztatowy debiutant stresowałam się nieziemsko, ale dzięki Wam to była sama przyjemność.
Zostawiam też linki do reszty blogerów, z którymi miałam przyjemność zasiąść przy jednym stole - wypatrujcie ich relacji po więcej przepisów z listy :)


Moja Pasja Smaku http://www.mojapasjasmaku.pl/
Smakowity Kąsek http://smakowitykasek.pl/
Blendman http://www.blendman.pl/
erVegan http://ervegan.com/
Kulinarna Fuzja http://kulinarnafuzja.pl/
Make Cooking Easier http://www.makecookingeasier.pl/
Magiczny Składnik http://magicznyskladnik.pl/
Przepisy Tradycyjne https://przepisytradycyjne.pl/

Zdjęcia: Studio Kulinarne CookUp

Nadal głodny? :)

4 komentarze:

  1. Zazdroszczę Ci takiego doświadczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo jeśli kiedyś będziesz miała możliwość jakiekolwiek warsztaty :D Najlepsze wspomnienia <3

      Usuń
  2. To musiało być super wydarzenie. :) Fajnie doświadczyć czegoś takiego, zazdraszczam! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było ekstra! Polecam bardzo, bardzo <3

      Usuń