Sorbet arbuzowy (2 składniki)

sorbet owocowy, naturalne lody, domowe lodyPrzyznać się, kto nie kocha arbuza prosto z lodówki w letnie upały? Okazuje się, że można z niego ekspresowo zrobić pyszne, naturalnie słodkie lody. Po dodaniu odrobiny soku z cytryny nabierają charakteru i można się nimi bezkarnie zajadać, nawet przed sezonem bikini :D Jedyne, czego nam potrzeba to owoce, dobry blender i trochę cierpliwości :)


sorbet owocowy, naturalne lody, domowe lody, kalorie, makroskładniki

Składniki
Składniki na 1 porcję/2 gałki
► arbuz, pokrojony w kostki i zamrożony [1 szklanka]
► sok z cytryny lub limonki [1 łyżka]

Przygotowanie
  1. Świeżego arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę, przełożyć do woreczka z zapięciem strunowym i włożyć do zamrażalnika na noc.
  2. Rano przełożyć kosteczki arbuza do wysokiego naczynia, dodać łyżkę świeżego soku z cytryny lub limonki i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. 
  3. Podawać w pucharkach bądź rożkach.

Smacznego! 
sorbet owocowy, naturalne lody, domowe lody

Etykiety: , , , , , , , , , , ,