Fit michałki (6 składników)

michałki przepis, cukierki michałki, fit słodycze, fit czekoladki, zdrowe, białkowe

Czasem dostaję od Was prośby o więcej przepisów w danym stylu lub z określonym składnikiem. Ostatnio prosiliście o dodatkowe łakocie z odżywką białkową. Bardzo lubię tworzyć słodycze z użyciem właśnie tego składnika, ale staram się wypośrodkować częstotliwość ich dodawania, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W dzisiejszym przepisie białko sprawdza się idealnie, bo zastępuje mleko w proszku i nie ma konieczności dodawania dodatkowego cukru! Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak samo jak mi - przyznam bez bicia, że ciężko mi się od nich oderwać :) Najlepiej smakują bardzo mocno schłodzone. Pycha!

michałki przepis, cukierki michałki, fit słodycze, fit czekoladki, zdrowe, białkowe
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki
Składniki na 30 sztuk
► masło orzechowe crunchy [135 g / 1/2 szklanki]
► kakao ciemne [10 g / 2 łyżki]
► mleko [125 ml / 1/2 szklanki]
► odżywka białkowa waniliowa [30 g / 1 miarka]
► czekolada deserowa [50 g / 1/2 tabliczki]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]

Przygotowanie
  1. Wymieszać masło orzechowe, mleko, kakao i odżywkę białkową na gładką masę. Jeśli używasz gładkiego masła orzechowego, do całości można dodać ok. 2 łyżki posiekanych orzechów.
  2. Masę wyłożyć do płaskiego (najlepiej silikonowego naczynia na wysokość ok. 3 cm i włożyć do zamrażalnika na ok godzinę.
  3. Po upływie tego czasu rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym i wyjąć masę z zamrażarki.
  4. Pokroić masę na 30 kawałków, szybko pokryć czekoladą i wstawić z powrotem do stężenia na ok. 15 minut.
  5. Gotowe cukierki przechowywać w zamrażalniku.

Smacznego! 
michałki przepis, cukierki michałki, fit słodycze, fit czekoladki, zdrowe, białkowe

Nadal głodny? :)

10 komentarze:

  1. Przepraszam, czy można zamienić/pominąć w tym przepisie odżywkę białkową?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić mlekiem w proszku :) Mam nadzieję, że pomogłam, pozdrowionka!

      Usuń
    2. A czym mozna zastapic mleko w proszku?

      Usuń
  2. Ale boskie! Takie fit łakocie rozumiem :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne wlasnie zrobilam Jak michalki tylko mniej slodkie :) co dla mnie na pluss

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie tak, dużo zależy od białka. Jeśli używamy mleka w proszku to warto dodać coś słodkiego (bo białka są jednak słodzone) :) Dzięki za przetestowanie przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń