Letnie owoce pod kokosową chmurką (4 składniki)

Śmiałam się ostatnio z przemiłą Panią w warzywniaku, że wydaję u niej więcej kasy niż na ciuchy i buty razem wzięte. Non stop widzi mnie obładowaną zieleniną, zgarniam z półek wszystko jak totalny dzikus, aż potem ciężko mi się z tym doczołgać do kasy. Jeśli tak jak ja poszalejesz w dziale owocowym, a wysokie temperatury sprzyjają psuciu się przepysznych letnich owoców, mam szybki przepis na genialne wykorzystanie nektarynek, śliwek, gruszek, moreli, a nawet jabłek, malin, borówek czy co tam jeszcze udało się dorwać na zakupach. Kokosowa chmurka to nie chrupiąca kruszonka - choć wizualnie łudząco podobna. To delikatna, mięciutka, mocno kokosowa warstwa, która dosłownie otula owoce. Idealny deser lub bezglutenowe śniadanie :)

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki
Składniki na 8 porcji
► letnie owoce pokrojone w kostkę [ok. 500 g / 4 szklanki]
► mąka kokosowa [65 g / 1/2 szklanki]
► olej kokosowy [20 g / 2 łyżki]
► syrop klonowy [20 g / 2 łyżki]

Przygotowanie
  1. Letnie owoce umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać syrop klonowy, olej kokosowy i mąkę kokosową.
  3. Owoce oprószyć mieszanką kokosową (jak kruszonką)
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pod przykryciem przez 30 minut, po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę/folię aluminiową z naczynia i piec bez przykrycia przez dodatkowe 10 minut.  
  5. Podawać na ciepło lub zimno :)

Smacznego!

Nadal głodny? :)

4 komentarze: