Naleśniki idealne (3 składniki)

Ponoć perfekcja nie istnieje, ale ten kto zawędrował kiedyś w weekendowy poranek do kuchni w piżamie i ciepłych skarpetach i skoro świt zabrał się za smażenie lekkich ja piórko naleśników na pewno wie, że o ideał można się otrzeć. Póki nie zaczęłam prowadzić bloga byłam człowiekiem bez przepisu - szczególnie naleśniki były na szczycie mojej listy ,,wrzuć i zamieszaj''. I powiem Wam zupełnie szczerze, że znalazłam ideał naleśnikowego ciasta, któremu pozostanę wierna! :) Nie tylko ze względu na smak, konsystencję, chrupkość i elastyczność ciasta, ale chyba najbardziej przekonała mnie ilość składników i trudność wykonania 1/10! :)


kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki  
Składniki na 10 naleśników
► mąka pszenna [1 szklanka / 130 g]
► mleko [2 szklanki / 500 ml]
► jajka [2 sztuki]

Dodatkowo
► szczypta soli
► tłuszcz do smażenia (najlepiej masło :))

Przygotowanie
  1. W dużej misce wymieszać jajka z mlekiem.
  2. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać do utworzenia gładkiej masy.
  3. W międzyczasie rozgrzać patelnię.
  4. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić tłuszcz do smażenia (moim ulubionym patentem jest ,,smarowanie'' ciepłej patelni kawałkiem masła w papierku, idealnie sprawdza się do smażenia naleśników :)).
  5. Wlać na patelnię niewielką porcję ciasta (ok. pół chochelki) i rozprowadzić okrężnymi ruchami.
  6. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 min do momentu, kiedy brzegi zaczną same odchodzić od patelni.
  7. Przewrócić i smażyć minutkę z drugiej strony.
  8. Podawać na słono lub słodko :)

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , ,