Sajgonki z patelni (7 składników)

sajgonki, domowe, przepis, smażone na patelni
Przypadkowy fakt o mnie - z pasją nienawidzę smażyć w głębokim oleju. Nie dlatego, że to wybitnie kaloryczne, ale nie znoszę stania nad rozgrzanym tłuszczem, odsączania wszystkiego na ręcznikach papierowych, marnowania butelek oleju, który w normalnych warunkach wystarczyłby mi na tygodnie używania... No i dobra wiadomość - wcale nie trzeba litrów oleju, żeby wszamać przepyszne sajgonki w kilka chwil! Moment po zdjęciu z patelni są gorące i chrupiące i takie polecam najbardziej, choć po przestudzeniu, w bardziej miękkiej wersji są równie pyszne!

kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki
Składniki na 18 sztuk
► papier ryżowy [18 sztuk]
► cebula [200 g / 1 duża lub 2 małe]
► kapusta biała [200 g / 4 liście]
► marchewka [200 g / 3 średnie sztuki]
► mięso mielone z szynki (w wersji wege można podmienić na tofu) [500 g]
► olej sezamowy [20 g / 2 łyżki]
► sos sojowy [20 g / 2 łyżki]

Dodatkowo
► imbir [2 cm kawałek]
► czosnek [2 ząbki]
► olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy)
► pieprz czarny do smaku
► sól do smaku

Przygotowanie
  1. Nadzienie można przygotować na dwa sposoby: bardziej ambitny to ten z ręcznym szatkowaniem warzyw, a ten leniwy polega na zmieleniu farszu w malakserze. Poszatkowane warzywa dadzą nam bardziej zwarty farsz, w którym przeplatają się cieniutkie nitki kapusty i marchewki, farsz poszatkowany przez robota będzie bardziej gładki i drobny. Wybór należy do Was :)
  2. Warzywa umyć, oczyścić i drobno poszatkować jedną ze wspomnianych wcześniej metod. Do masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Wrzucić na patelnię i doprawić szczyptą soli i pieprzu. Smażyć na łyżce oleju sezamowego przez ok. 7-10 minut aż zmniejszą objętość, kapusta straci surowość a cebula się zeszkli. Przełożyć do osobnej miski.
  3. Na tej samej patelni, ponownie dodając łyżkę oleju sezamowego, przesmażyć mięso mielone (lub tofu) mocno rozdrabniając szpatułką podczas smażenia. Doprawić 2 łyżkami sosu sojowego.
  4. Wymieszać warzywa z mięsem/tofu i odstawić farsz to przestudzenia.
  5. Przygotować arkusz papieru do pieczenia do wykładania sajgonek.
  6. Do głębszego naczynia (np. głębokiego talerza lub blachy do tortu) nalać zimnej wody.
  7. Zamoczyć arkusz papieru ryżowego w naczyniu przez sekundę z każdej strony, położyć na desce, wypełnić kopiastą łyżką farszu (ja używałam łyżki do lodów :)) i zawinąć w sposób pokazany na zdjęciu.
  8. Gotowe sajgonki wyłożyć na papier do pieczenia, żeby odstały przez kilka minut.
  9. Smażyć na dużym ogniu z łyżką oleju na patelni, przewracając systematycznie. Stopień wysmażenia zależy oczywiście od Waszych preferencji :)

Smacznego! 
sajgonki, domowe, przepis, smażone na patelni

Nadal głodny? :)

2 komentarze: