,,Skrzydełka'' z kalafiora (3 składniki)


Nie wiem czy wspominałam, że uwielbiam wegańskich szefów kuchni? Ten przepis ukradłam sto lat temu od Lauren Toyoty z bloga Hot For Food, zmodyfikowałam po swojemu i używam namiętnie gdy tylko mam w domu kalafiora (no, może na przemian z pizzą z kalafiora i kalafiorem orientalnym). Nie musicie używać do nich ostrego sosu podanego w przepisie, może być bbq, sam ketchup, jakikolwiek sos macie pod ręką... Możecie też wymienić przyprawy w panierce pod swój smak i nie dodawać sosu wcale (choć mocno schłodzony sos majonezowy nie zaszkodzi :D). Tego po prostu trzeba spróbować!

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji bez sosu

Składniki
Składniki na 5 porcji
► kalafior [1 średnia sztuka]
► mąka pszenna lub ryżowa [ok. 130 g / 1 szklanka]
► mleko [250 ml / 1 szklanka]

Dodatkowo
► woda [125 ml / 1/2 szklanki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżeczka]

Składniki na pikantny sos do hot wings
► ketchup [3 łyżki]
► ostry sos np. sriracha [1 łyżka]
► miód [1 łyżka]

Przygotowanie
  1. W misce wymieszać mąkę, mleko, wodę i przyprawy na gładką, naleśnikową masę.
  2. Kalafiora umyć, oczyścić z liści i podzielić na różyczki.
  3. Osuszone kawałki kalafiora obtoczyć w przygotowanej wcześniej masie, strzepnąć nadmiar ciasta o ściankę miski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak, aby leżały w jednej warstwie).
  4. Piec w 225 stopniach przez 25 minut.
  5. Po upływie tego czasu wyjąć skrzydełka i (jeśli lubicie :)) obtoczyć je w sosie. Wstawić do pieca na dodatkowe 5 minut, żeby sos lekko zapiekł się z panierką.
  6. Podawać z zimnymi sosami, najlepiej smakują prosto z pieca, ale sprawdzą się też jako zimna przekąska.

Oryginalny przepis-inspiracja z bloga Hot For Food

Smacznego! 

Etykiety: , , ,