,,Skrzydełka'' z kalafiora (3 składniki)


Nie wiem czy wspominałam, że uwielbiam wegańskich szefów kuchni? Ten przepis ukradłam sto lat temu od Lauren Toyoty z bloga Hot For Food, zmodyfikowałam po swojemu i używam namiętnie gdy tylko mam w domu kalafiora (no, może na przemian z pizzą z kalafiora i kalafiorem orientalnym). Nie musicie używać do nich ostrego sosu podanego w przepisie, może być bbq, sam ketchup, jakikolwiek sos macie pod ręką... Możecie też wymienić przyprawy w panierce pod swój smak i nie dodawać sosu wcale (choć mocno schłodzony sos majonezowy nie zaszkodzi :D). Tego po prostu trzeba spróbować!

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji bez sosu

Składniki
Składniki na 5 porcji
► kalafior [1 średnia sztuka]
► mąka pszenna lub ryżowa [ok. 130 g / 1 szklanka]
► mleko [250 ml / 1 szklanka]

Dodatkowo
► woda [125 ml / 1/2 szklanki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżeczka]

Składniki na pikantny sos do hot wings
► ketchup [3 łyżki]
► ostry sos np. sriracha [1 łyżka]
► miód [1 łyżka]

Przygotowanie
  1. W misce wymieszać mąkę, mleko, wodę i przyprawy na gładką, naleśnikową masę.
  2. Kalafiora umyć, oczyścić z liści i podzielić na różyczki.
  3. Osuszone kawałki kalafiora obtoczyć w przygotowanej wcześniej masie, strzepnąć nadmiar ciasta o ściankę miski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak, aby leżały w jednej warstwie).
  4. Piec w 225 stopniach przez 25 minut.
  5. Po upływie tego czasu wyjąć skrzydełka i (jeśli lubicie :)) obtoczyć je w sosie. Wstawić do pieca na dodatkowe 5 minut, żeby sos lekko zapiekł się z panierką.
  6. Podawać z zimnymi sosami, najlepiej smakują prosto z pieca, ale sprawdzą się też jako zimna przekąska.

Oryginalny przepis-inspiracja z bloga Hot For Food

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

11 komentarze:

  1. Muszę w końcu zrobić! Uwielbiam kalafiora :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie! Teraz jest najlepszy czas na to! Kalafiory-giganty są wszędzie :D

      Usuń
  2. Bardzo lubię kalafior we wszystkich formach (myślałam, żeby go ukisić), więc z pewnością również i ta wersja przypadnie mi do gustu. Zresztą kalafior jest bardzo zdrowy i trzeba wykorzystać sezon na niego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalafior jest super w każdej postaci! <3

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki, mam nadzieję, że spróbujesz <3

      Usuń
  4. Oo, niesamowicie oryginalny przepis. Akurat jak jestem na low carb, to chętnie bym coś takiego oszamał. Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, myślę, że mąkę też można podmienić na tapiokę czy kasztanową na low carbie, smacznego i powodzenia na diecie! :D

      Usuń