Ślimaczki z malinami i mascarpone (7 składników)

Zapraszam na prostotę w najlepszym wydaniu: przepyszne, mięciutkie ślimaczki z malinami i mascarpone, lato zawinięte w drożdżowe ciasto, o złotej skórce i delikatnym wnętrzu. Bardzo proste do przygotowania! Koniecznie zapamiętajcie ten przepis na ciasto drożdżowe, używam go od kilku lat i za każdym razem sprawdza się równie idealnie :) Dobra wiadomość jest taka, że można je przygotować na wodzie lub mleku, w zależności co macie pod ręką!

kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki
Składniki na 15 sztuk
► drożdże suche [7 sztuk / 1 saszetka] lub świeże [20 g]
► cukier [ok. 85 g / 7 łyżek]
► mąka pszenna [500 g / 3 i 1/2 szklanki] + do podsypania
► jajka [2 sztuki]
► olej kokosowy płynny / rozpuszczone masło [50 g / 1/4 szklanki]
► mascarpone [100 g / 4 łyżki]
► maliny [ok. 120 g / 1 szklanka]

Dodatkowo
► woda lub mleko [250 ml / 1 szklanka]

Przygotowanie
  1. W rondelku delikatnie podgrzać pół szklanki wody/mleka z łyżką cukru (po sprawdzeniu palcem płyn powinien być ciepły, w temperaturze do wypicia, nie gorący ani wrzący), przelać do miski i dodać drożdże. Zamieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić na 10 minut.
  2. W międzyczasie wymieszać mąkę i 4 łyżki cukru. 
  3. W osobnym naczyniu rozkłócić jajka.
  4. Połączyć wszystkie składniki ciasta: mąkę z cukrem, jajka, olej/masło, pozostałą wodę/mleko i rozczyn drożdżowy.
  5. Wymieszać ciasto łyżką, przełożyć na stolnicę i zagniatać przez ok 10 min, do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Jeśli zacznie się kleić, podsypać blat mąką.
  6. Przełożyć kulę ciasta do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  7. Po godzinie, przełożyć wyrośnięte ciasto na posypany mąką blat i zagnieść ponownie przez 2-3 minuty.
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  9. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 20x40 cm.
  10. W szklance wymieszać mascarpone z 2 łyżkami cukru i przygotowaną masą posmarować powierzchnię ciasta. 
  11. Na kremie mascarpone rozprowadzić równomiernie maliny. 
  12. Zwinąć ciasto w podłużną roladę i pokroić na 15-16 kawałków.
  13. Rollsy ułożyć na płasko w natłuszczonej blaszce/naczyniu.
  14. Piec w 18 stopniach przez ok. 15 minut.
BONUS: do ciepłych, wyciągniętych prosto z pieca rollsów można przygotować polewę z 2 łyżek mascarpone, 2 łyżek wody i 2 łyżek cukru pudru :)

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

13 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki! <3 Wszystko co malinowe jest wybitnie fotograficzne :D

      Usuń
  2. Cudo! Nie ma to jak mascarpone i maliny :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym możnaby zastąpić maliny? Bo nie mam pomysłu co jeszcze by pasowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą pasować wszystkie owoce jagodowe czyli maliny, truskawki,borówki, jagody, poziomki, ale też wiśnie czy brzoskwinie :) Trzeba je tylko pokroić na mniejsze kawałeczki przed zwinięciem ciasta :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Rozmroziłabym przed użyciem, żeby ciasto się nie ,,zalało'' podczas pieczenia :)

      Usuń
  5. Jeszcze jedno,nie trzeba ciasta posmarować jajkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, generalnie smarowanie daje po prostu ładny kolor po upieczeniu, nie jest to konieczne :) Można też posmarować mlekiem :)

      Usuń
    2. Polecam się na przyszłość! Miłego pieczenia!

      Usuń