Sos słodki chili (6 składników)

Przykro mi, muszę to napisać: to jeden z najlepszych sosów, jakie kiedykolwiek zrobiłam! Swego czasu byłam maniaczką sosu słodkiego chili, wydaje mi się, że przetestowałam wszystkie sklepowe alternatywy i zupełnie poważnie, nie dorastają mu do pięt! Jest, słodki, słony, ostry i kwaskowaty, tak dobry, że mogłabym go wcinać łyżką. Myślę, że stanie się królem imprez w moim domu :) Jeśli nie wiecie do czego go wykorzystać, na blogu czeka już na Was: tajska pasta z ciecierzycy z masłem orzechowym i chiński kubek!

Składniki
Składniki na 1 słoik (ok. 300 ml)
► cukier [200 g / 1 szklanka]
► ocet ryżowy [1/2 szklanki]
► płatki chili [2 łyżki]
► sos sojowy [2 łyżki]
► czosnek świeży [2 ząbki]
► skrobia ziemniaczana [2 łyżeczki]

 Dodatkowo
► woda [2 szklanki]
► sól [1 łyżka]

Przygotowanie
  1. Do garnka wrzucić cukier, dodać płatki chili, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalać wodą, octem i sosem sojowym.
  2. Całość gotować na średnim ogniu do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
  3. W osobnym naczyniu rozpuścić skrobię ziemniaczaną w 2 łyżeczkach wody i do takiej mieszanki dodać łyżkę gorącego sosu z garnka. Wymieszać.
  4. Wlewać cienką stróżką cały czas mieszając.
  5. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Jeśli zapatrzymy się i sos wyjdzie zbyt gęsty, można spokojnie rozcieńczyć go odrobiną wody.
  6. Zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce (może stać przez 7-10 dni)

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

4 komentarze:

  1. nie robiłam, nie sądziłam,że to takie proste:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę zachęcam, choćby raz spróbować :)

      Usuń
  2. Pytanie: jaki sos sojowy ciemny czy jasny dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testowałam i z jednym i z drugim, ale z reguły mam w domu ciemny bo zdecydowanie bardziej mi smakuje :) Także tutaj wg. uznania, moim zdaniem wychodzi lepiej z ciemnym.

      Usuń