Brukselka pieczona z szynką parmeńską (3 składniki)

Pewnie część z Was nie uwierzy, że jedno z najbardziej znienawidzonych warzyw świata może być tak pyszne! Poważnie, jeśli nie piekliście jeszcze brukselki, to jest przepis obowiązkowy. Spokojnie, też mam traumę gotowanych, zielonych kulek z dzieciństwa. A dzisiaj sama zeżarłam prawie dwie porcje na raz i coś czuję, że w tym sezonie będzie pieczona w kilogramach :)

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki
Składniki na 2 porcje
► brukselka [300 g]
► szynka parmeńska (można podmienić na każdą surową, wędzoną wędlinę np. kindziuk, boczek)[50 g]
► oliwa [10 g / 1 łyżka]

Dodatkowo
►sól i pieprz [do smaku]

Przygotowanie
  1. Obrać brukselkę z zewnętrznych liści, odciąć końcówki, przeciąć każdą na pół i porządnie opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Umytą brukselkę umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę porwać kawałeczki szynki parmeńskiej.
  3. Całość skropić oliwą i przyprawić szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
  4. Piec przez 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

2 komentarze:

  1. ja dziś nie o brukselce a wspaniałym banoffee który zrobiłam wg Twojego przepisu i umieściłam u siebie na blogu:) dziękuję za inspirację:) i pewnie na to ciasto oreo równeż się pokuszę:):)

    OdpowiedzUsuń