Dżemowiec (7 składników)

ciasto, przepis, dżemowiec, piernik, murzynek,
Dżemowiec to dla mnie coś pomiędzy klasycznym murzynkiem a brownie: miękkie, wilgotne, z chrupiącą skórką, pełne owoców. To ciacho to idealny pomysł na wykorzystanie resztek - zawsze pałętają mi się jakieś napoczęte słoiki dżemu, a ileż można smażyć naleśniki :) Jak dla mnie najlepsza wersja to ta czekoladowa, ale nie trzeba dodawać kakao, żeby ciacho wyszło pyszne. Jeśli lubicie, do całości można dodać przyprawę do piernika! Super sprawdzą się wszystkie wyraziste smaki takie jak wiśniowy, porzeczkowy, jagodowy, truskawkowy czy powidła, ale uda się z każdym rodzajem, nawet z mieszanką różnych! 
ciasto, przepis, dżemowiec, piernik, murzynek,
 kalorie i makroskładniki dla 1 kawałka

Składniki
Składniki na 10 kawałków (tortownica o średnicy 22 cm)
► mleko [240 g / 1 szklanka]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► jajka [3 sztuki]
► mąka pszenna [260 g / 2 szklanki]
► cukier [200 g / 1 szklanka]
► proszek do pieczenia [1,5 łyżeczki]
► dowolny dżem [ok. 250 g / 1 słoiczek]

Dodatkowo
► kakao [3 czubate łyżki - opcjonalnie]

Przygotowanie
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  2. Do całości wbijać po 1 jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy.
  3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao(opcjonalnie) oraz mleko.
  4. Na koniec do masy dodać dżem i wymieszać łyżką.
  5. Całość przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę lub do suchego patyczka.

Smacznego! 
ciasto, przepis, dżemowiec, piernik, murzynek,

Nadal głodny? :)

6 komentarze:

  1. Wow, ale fajne ciasto! Robię w następny weekend:)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ wspaniały, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że przetestujesz :)

      Usuń