Trufle lodowe (3 składniki)

Pamiętam z dzieciństwa niezwykły smakołyk, który można było dopaść na rynku, jeśli miało się na tyle szczęścia, żeby trafić na handlarza niemieckich słodyczy i środków czystości. Czekoladki lodowe miały kształt sztabek, a zapakowane były w kiczowate, kolorowe papierki wrzucone do dużej plastikowej torebki w kształcie rożka. Ich niezwykła konsystencja sprawiała, że dosłownie rozpuszczały się w ustach, zupełnie inaczej niż każda inna czekolada jakiej próbowałam (nigdy nie przyszło mi do głowy czytanie składu, ale jestem pewna, że z czekoladą miało to niewiele wspólnego :D). Te trufle mają bardzo podobne właściwości - dosłownie rozpływają się w ustach, są intensywnie czekoladowe a do tego jak zwykle banalnie proste do wykonania no i przy okazji wegańskie :) Jedna jedyna uwaga - muszą być trzymane w lodówce!

kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki
Składniki na 25 sztuk
► mleczko kokosowe (twarda część) [100 g]
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
► kakao ciemne [ok. 1/4 szklanki - do obtoczenia]

Przygotowanie
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  2. Wymieszać rozpuszczoną czekoladę z twardą częścią mleczka kokosowego do uzyskania gładkiej masy.
  3. Wstawić do zamrażalnika na ok.20-30 minut.
  4. Po wyciągnięciu z zamrażalnika, nabierać masę łyżeczką, powstałą porcję obtoczyć w kakao i przełożyć na osobny talerz. Przy tej masie ciężko jest formować trufle za pomocą dłoni, ponieważ czekolada bardzo szybko się rozpuszcza. Należy pracować szybko i sprawnie, najlepiej za pomocą łyżeczki, i nie martwić się za bardzo o kształty :)
  5. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! 
 

Etykiety: , , , , , , , , , , ,