Zdrowa tarta oreo (5 składników)

Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, znacie pewnie historię powstania tego ciasta - przepis był zupełnie improwizowany i poprawiany 3, może 4 razy. Oryginalną inspiracją było ciastko oreo - czekoladowy spód i puszysty, śmietankowy krem. Ostatecznie tarta jest kremowa, delikatna i zaskakująca w smaku, choć chyba lista składników zaskakuje najbardziej :) Wegańska, bez glutenu, nabiału i jajek.

 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki
Składniki na 12 kawałków (forma do tarty o średnicy 28 cm)
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
► olej kokosowy [5 łyżek / 50 g]
► biała fasola [1 puszka]
► mleko kokosowe [1 puszka]
► ksylitol [30 g / 2 łyżki]

 Dodatkowo
► aromat lub ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
► kakao ciemne (do dekoracje)

Przygotowanie
  1. W garnuszku roztopić czekoladę z olejem kokosowym.
  2. Do rozpuszczonej czekolady dodać odsączoną i bardzo dobrze opłukaną białą fasolę. Całość zmiksować blenderem na bardzo gładką masę.
  3. Gotową masę wstawić do zamrażalnika na 30 minut lub do uzyskania gęstej, stałej konsystencji przypominającej surowe kruche ciasto.
  4. Schłodzoną masę rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki, przełożyć do natłuszczonej formy do tarty i rozprowadzić równomiernie dłońmi. Trzeba działać szybko, inaczej masa zacznie się roztapiać.
  5. Naczynie do tarty wstawić do lodówki i w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Piec spód przez 10 minut, a potem całkowicie wystudzić.
  7. Do dużej miski przełożyć stałą frakcję mleczka kokosowego. Miksować za pomocą miksera ręcznego przez 2-3 minuty, aż całość zacznie przypominać konsystencją bitą śmietanę. W trakcie miksowania dodać ksylitol i opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego.
  8. Śmietanę kokosową przełożyć na schłodzony spód. Ciasto przechowywać i podawać prosto z lodówki.

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , ,