Ziemniaki po alpejsku (6 składników)

Kiedy pod koniec pieczenia otworzyłam piekarnik i poczułam zapach słodkich jabłek z majerankiem, od razu przypomniał mi się specjał, który jadłam kilka lat temu w pewnej karczmie w okolicach Zakopanego. Danie nazywało się kotlety po alpejsku, podawane ze smażonym na maśle kwaśnym jabłkiem, i choć pewnie z Alpami nie miały zupełnie nic wspólnego, smak był naprawdę wyśmienity. Skojarzenie było tak silne, że żadna inna nazwa nie pasuje mi do tego dania :) Jak zwykle banalnie proste w przygotowaniu, mam nadzieję, że się skusicie!

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki
Składniki na 5 porcji
► ziemniaki [1 kg]
► jabłko [1 duża sztuka]
► cebula [1 sztuka]
► czosnek [2 ząbki]
► mięso mielone z indyka [500 g]
► masło klarowane [20 g / 2 łyżki]

Dodatkowo
► sól i pieprz [do smaku]
► majeranek [1 łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
  2. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić mięso mielone, rozdrobnić łopatką i smażyć przez ok. 10 minut. 
  3. W międzyczasie pokroić jabłko i obrane ziemniaki w niewielką kostkę.
  4. Przygotowane ziemniaki z jabłkiem oraz podsmażone mięso rozprowadzić równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Polać łyżką roztopionego masła klarowanego, posypać obficie solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut lub do miękkości ziemniaków.
  7. Serwować na ciepło z opcjonalną łyżką kwaśnej śmietany :)

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , , , ,