Azura - Bakłażany faszerowane wołowiną (7 składników)

Ten przepis jest wyjątkowy, bo pochodzi od właściciela jednej z najbardziej popularnych jerozolimskich restauracji. Specjalizuje się w daniu, od którego pochodzi jej nazwa. Do Azury trafiliśmy dość spontanicznie i nie spodziewaliśmy się wcale ani takiego tłumu, ani ceraty w kratkę na stole, ani ogromnych garów na powolnych palnikach wystawionych na widok wszystkich gości. To naprawdę wyjątkowe danie, z mięciutkimi bakłażanami, chrupiącymi orzechami piniowymi i dużą ilością cynamonu. Warto się skusić, nawet jeśli brzmi szalenie dziwnie.

Składniki
Składniki na 8 porcji
► bakłażany [4 sztuki]
► oliwa [6 łyżek]
► cebula [2 sztuki]
► mielona wołowina [500 g]
► orzechy piniowe [50 g]
► koncentrat pomidorowy [2 łyżeczki]
► cukier [3 łyżeczki]

Dodatkowo
► mielony kumin [1,5 łyżeczki]
► słodka papryka [1,5 łyżeczki]
► mielony cynamon [1 łyżka]
► sok z cytryny [1,5 łyżeczki]
► woda [200 ml]
► sól i pieprz
► laski cynamonu [2-4 sztuki - opcjonalnie]

Przygotowanie
  1. Umyte i osuszone bakłażany przekroić na połówki i ułożyć w naczyniu skórką do dołu (obok siebie). Posmarować 4 łyżkami oleju, posypać łyżeczką soli i solidną szczyptą czarnego pieprzu i piec w 200 stopniach przez 20 minut.
  2. Pozostałe 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni.
  3. W miseczce wymieszać kumin, paprykę i cynamon. Wrzucić połowę przypraw na rozgrzaną oliwę razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  4. Dodać wołowinę, dokładnie rozdrobnić szpatułką. 
  5. Do mięsa dodać koncentrat, cukier, orzechy piniowe, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Smażyć często mieszając przez 8-10 minut.
  6.  Do 200 ml wody dodać resztę przypraw, 1/2 łyżeczki soli, sok z cytryny i opcjonalnie laski cynamonu. Wymieszać.
  7. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 190 stopni. Na bakłażanach ułożyć mięsny farsz a spód podlać mieszanką przypraw.
  8. Naczynie z bakłażanami owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do pieca na 1,5 godziny. W czasie pieczenia dwa razy zdjąć folię i podlać bakłażany sosem, dodając odrobinę wody jeśli sos za bardzo wyparował.
  9. Podawać w temperaturze pokojowej z pitą lub ryżem. 
Zmodyfikowany przepis z książki ,,Jerozolima'' Y.Ottolenghi, S.Tamimi

Smacznego! 
 

Nadal głodny? :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz