Puree z dyni (1 składnik)

Pierwsze dni jesieni już za nami, a ja zdradzę Wam w sekrecie, że na blogu niebawem pojawi się kilka przepisów z użyciem najbardziej sezonowego składnika, czyli dyni :) Dzisiaj opiszę Wam w skrócie jak upiec dynię na puree, które potem można użyć w większości słodkich, jesiennych wypieków. Proces jest banalnie prosty i wymaga minimum pracy.

Składniki
► dynia dowolnych rozmiarów

Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Dynię przeciąć na pół i wydrążyć za pomocą łyżki.
  3. Ułożyć rozcięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec przez 20-40 minut (w zależności od wielkości dyni) do momentu, kiedy dynia będzie bardzo miękka (bez problemu będzie w nią można wbić nóż).
  5. Ostudzić, wybrać miąższ łyżką, przełożyć do osobnego naczynia i zmiksować na jednolite puree. Idealnie nadaje się do mrożenia, a w lodówce może stać 5-7 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. słoiku).

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

2 komentarze:

  1. Cudowny kolor! Uwielbiam dynię :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, no po prostu absolutny szał - nigdy takiego puree jeszcze nie jadłem, ale na zdjęciach wygląda tak super :D

    OdpowiedzUsuń