Słodko-ostre chrupki z ciecierzycy (3 składniki)

Chrupki z ciecierzycy to żadna nowość, ta przekąska podbiła serca zdrowojedzących już dawno, a dziś chciałam Wam pokazać naszą ulubioną wersję, która jest inspirowana najlepszym smakiem chipsów: czerwone Lay's Strong :D Mamy miód, który pięknie się karmelizuje, dużo ostrej i słodkiej papryki no i oczywiście sól do smaku. Idealne do pochrupania przy filmie lub jako przekąska imprezowa!

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki
Składniki na 2 porcje
► ciecierzyca [1 puszka]
► olej/oliwa [10 g / 1 łyżka]
► miód [1 łyżeczka]

Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► papryka ostra [1/2 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Ciecierzycę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski.
  2. Dodać wszystkie dodatki i przyprawy, wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut (zależy od piekarnika).
  4. Przestudzić i podawać jeszcze lekko ciepłe lub na zimno :)

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

5 komentarze:

  1. Uwielbiam! Cieciorkę mogę wcinać codziennie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi ochoty, uwielbiam ciecierzycę :) Wgl świetny blog, właśnie na niego trafiłam. Piękne zdjęcia i bardzo zachęcające przepisy :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki, bardzo miło to czytać <3 Mam nadzieję, że potestujesz trochę i dasz mi znać czy przepisy się sprawdzają :D Pozdrowionka!

      Usuń