Zdrowe Twixy (7 składników)

Karmel, ciastko i czekolada!  A to wszystko bez rafinowanego cukru, glutenu, laktozy i innych bzdur. :) Kokosowo-migdałowy spód, karmel z daktyli i warstwa deserowej czekolady. A do tego dziecinnie proste w przygotowaniu! Myślę, że zadowolą każdego łasucha :)




kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki
Składniki na 12 sztuk
► mąka kokosowa [65 g / 1/2 szklanki]
► mielone migdały [65 g / 1/2 szklanki]
► olej kokosowy [30 g / 3 łyżki]
► miód / syrop klonowy [20 g / 2 łyżki]
► daktyle [100 g]
► masło orzechowe [40 g / 2 łyżki]
► czekolada gorzka [50 g / 1/2 tabliczki]


Przygotowanie
  1. W dużej misce wymieszać: mąkę kokosową, mielone migdały, 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu/syropu klonowego.
  2. Wyłożyć ciastem natłuszczoną kwadratową lub prostokątną blachę (wysokość ciasta ok. 2 cm).
  3. Piec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyjąć z pieca i całkowicie ostudzić.
  4. Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez 30 minut. Po upływie tego czasu odsączyć i przełożyć do miski z masłem orzechowym. Zblendować na gładką masę.
  5. Ostudzoną warstwę ciasta pokryć daktylową masą. Wstawić do lodówki do stężenia (ok. pół godziny).
  6. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego.
  7. Wylać czekoladę na krem daktylowy i rozprowadzić równomiernie.
  8. Schłodzić do stężenia. Przechowywać w lodówce

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

8 komentarze:

  1. Zdecydowanie mój ulubiony batonik :] Na pewno wypróbuję Twój przepis! :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za Twixem, ale ta wersja musi być mega :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Człowiek, który nie lubi Twixów? :o już nic mnie nie zdziwi na tym świecie! :D

      Usuń
  3. Hej wilku :) jakich wymiarów formy użyłaś i czy olej kokosowy można zastąpić masłem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej hej! :D U mnie była keksówka, 29 x 9, ale nie wypełniłam jej całej ciastem, tak powiedzmy do 3/4 długości. Masło jak najbardziej :)

      Usuń
    2. No tak! Przecież ciasto nie jest płynne, więc właściwie wielkość formy nie ma znaczenia - o tym nie pomyślałam ;) Dzięki serdeczne za szybką reakcję :)

      Usuń
    3. Cała przyjemność po mojej stronie, siedzę i odświeżam Wasze komentarze haha :D

      Usuń